Norge gir over 1 milliard kroner til å sikre strømforsyningen i Ukraina

– Å reparere ødeleggelsen av strømforsyningen i Ukraina er noe Norge har god kompetanse på, sier statsminister Jonas Gahr Støre.
Norge bidrar med 1,1 milliarder kroner for å gjenoppbygge strømforsyningen i Ukraina før den kommende vinteren. | Foto: Urs Flueeler/Keystone via AP
Norge bidrar med 1,1 milliarder kroner for å gjenoppbygge strømforsyningen i Ukraina før den kommende vinteren. | Foto: Urs Flueeler/Keystone via AP
NTB

Norge gir 1,1 milliarder kroner til å sikre strømforsyningen i Ukraina etter Russlands systematiske angrep mot kraftsystemene i landet.

Det opplyser statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til NTB. Han er i helgen på det internasjonale toppmøtet i Sveits der Ukraina rådslår seg med ledere fra 92 land om en framtidig vei til fred med Russland.

– Det er mye fokus på støtten til Ukrainas militære forsvarsinnsats, men en viktig del av Nansen-pakken er å støtte sivile formål. Å reparere ødeleggelsen av strømforsyningen i Ukraina er noe Norge har god kompetanse på, sier Støre til NTB.

Han sier gjenoppbyggingen kan komme raskt i gang før vinteren kommer.

Fødeavdelinger

Det er allerede avklart at deler av summen – 120 millioner kroner – skal kanaliseres gjennom FNs utviklingsprogram og brukes til å reparere strømforsyningene i Kharkiv-området.

Dette området har de siste månedene blitt særlig hardt rammet av russiske angrep. Derfor skal særlig strøm til fødeavdelinger og kirurgiske avdelinger til sju sykehus i Kharkiv-området prioriteres.

– I noen tilfeller kan tilgang på strøm være forskjellen på liv og død, sier Støre.

Det skal derfor monteres solcellepaneler på de sju sykehusene for å sikre strømforsyning til avdelingene.

Halvparten ødelagt

Ifølge anslag som den norske regjeringen har fått, er over halvparten av strømproduksjonen i Ukraina ødelagt. Russland har systematisk bombet kraftverk og annen kritisk infrastruktur som en del av sin strategi for å vinne fram i krigen.

I fjor ga Norge 1,9 milliarder kroner til energisektoren i Ukraina.

Det seneste norske bidraget føyer seg inn blant amerikanernes økte støtte, som ble kunngjort lørdag.

Den amerikanske visepresidenten Kamela Harris, som representerer USA på Ukraina-toppmøtet, kunngjorde en støtte på 1,5 milliarder dollar til å styrke Ukrainas energisektor.

Deler av dette er tidligere lovede midler som nå flyttes til energiformål, men minst 500 millioner dollar skal være nye midler.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også