Lnett sender et aggregat på 1100 kVA til Ukraina

– Det er viktig at vi som har ekstra utstyr kan stille opp for kollegaer i Ukraina, sier Håvard Tamburstuen, administrerende direktør i Lnett.
Lagersjef Alf Egil Solvang i Lnett håper og regner med at utstyret vil være til god hjelp for å sikre strøm til innbyggere i Ukraina. | Foto: Lnett
Lagersjef Alf Egil Solvang i Lnett håper og regner med at utstyret vil være til god hjelp for å sikre strøm til innbyggere i Ukraina. | Foto: Lnett

«Nettselskaper i Norge har en stor dugnad og har sendt materiell og utstyr til Ukraina. Dette er viktig siden store deler av strømnettet er blitt ødelagt under krigen. Lnett har sendt flere store aggregat, en lastebil med lift, samt diverse utstyr.» skriver Lnett på Linkedin.

Denne uken ble et aggregat på 1100 kVA, samt en lastebil med lift hentet på Lnett sitt lager og er nå på vei nedover. Tidligere er det sendt ned flere aggregater og noe arbeidstøy.

Lagersjef Alf Egil Solvang i Lnett håper og regner med at utstyret vil være til god hjelp for å sikre strøm til innbyggere i Ukraina.

– Strømnettet er kritisk infrastruktur. Det må være en fortvilet situasjon å ikke ha utstyr som trengs for å kunne gjenopprette strømforsyningen. Da er det viktig at vi som har ekstra utstyr kan stille opp for kollegaer i Ukraina, sier Håvard Tamburstuen, administrerende direktør i Lnett.

REN koordinerer innsamlingen og transport til Ukraina.

Ukraina ber norsk kraftbransje om å sende utstyr for å reparere strømnettet

Foto: Lnett.
Foto: Lnett.

Ifølge den Ukrainske energiministeren German Galusjenko har Russland gjennomført målrettede angrep mot kraftanlegg i seks regioner i Ukraina. Flere av anleggene skal ha fått omfattende skader.

Fredag uttalte Ukrenergo, den Ukrainske systemoperatøren, følgene i en pressemelding:

«Det 14. masseangrepet med terrormissiler mot energisystemet i Ukraina pågår. Dessverre har det truffet flere gjenstander av høyspentinfrastruktur i de østlige, vestlige, sørlige regionene, noe som førte til strømbrudd i enkelte områder. I tillegg, om natten, angrep russerne energiinfrastruktur med droner og missiler, rettet mot kraftverk og overføringssystemanlegg. For å minimere de mulige konsekvensene av et angrep og bevare kraftsystemet, tar Ukrenergo de nødvendige forebyggende tiltakene, nødstans blir brukt. Angrepet fortsetter, bo i krisesentre, ta vare på deg selv

De har også kommet med en advarsel til folket om å ikke dele bilder av kritisk infrastruktur:

«Den russiske føderasjonen samler inn dataene de trenger for å justere fremtidige angrep, og bruker ikke bare innbyggere som går for bevisst samarbeid. Angriperen henter informasjon fra åpne kilder: massemedier og sosiale nettverk. Enhver detaljert rapport om den spesifikke plasseringen av landingen til missiler, spesielt med navnet på objektet, er verdifull for fienden, fordi det hjelper å forstå den nåværende tilstanden til kraftsystemet vårt. Derfor er det så viktig å ikke angi navn på skadede gjenstander og ikke filme konsekvensene av angrep.»

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også