Sametinget saksøker staten for Melkøya-elektrifisering

Sametingsrådet besluttet tirsdag å gå til sak mot staten for vedtaket om å elektrifisere Melkøya-anlegget i Hammerfest.
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) under møte med sametingspresident Silje Karine Muotka | Foto: Terje Bendiksby / NTB
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) under møte med sametingspresident Silje Karine Muotka | Foto: Terje Bendiksby / NTB
NTB, Linda Sandvik

I august 2023 bestemte regjeringen seg for å si ja til elektrifisering av Hammerfest LNG på Melkøya. Samtidig la de frem en pakke med navn Kraft- og industriløft for Finnmark, der de ber NVE og Statnett prioritere utbygging av kraftnett og kraftproduksjon i Finnmark. Målet er blant annet å få ny kraftproduksjon i regionen tilsvarende det Melkøya skal bruke ved elektrifisering i 2030.

– Vi mener at Melkøya-vedtaket kan bestrides rettslig fordi det verken er tilstrekkelig utredet eller konsultert, og da er de ordinære reglene for saksbehandling brutt. Dette handler om rettssikkerheten i arealforvaltningen i Norge, sier sametingspresident Silje Karine Muotka i en pressemelding.

– Når det foreligger en konflikt som ikke kan løses politisk, så er det helt naturlig å gå til domstolene for å løse den, sier sametingspresidenten.

Tidligere denne måneden ga et flertall i Sametinget sametingsrådet fullmakt til å gå til søksmål mot staten. Forslaget ble vedtatt med 21 stemmer for og 16 imot.

Planene om elektrifiseringen av Melkøya ble lagt fram i fjor, men har vært svært omstridt og kraftig kritisert. Kritikerne av prosjektet mener det vil ødelegge for reindriften og tappe Nord-Norge for kraft.

– NVE har prioritert å gå videre med 11 av 25 nye vindkraftprosjekter og utvidelse av ett vannkraftverk i Finnmark, og dette utgjør et enormt arealpress som vil ha store konsekvenser for hele befolkningen. Beslutningen om elektrifisering legger sterke føringer for det samlede utbyggingstrykket som burde vært adressert i en konsekvensutredning, sier sametingsråd Maja Kristine Jåma i pressemeldingen.

Les også: Disse prosjektene går videre i Finnmark – NVE skroter Davvi

– Sametinget ønsker en rettslig avklaring av om vedtaket er ugyldig som følge av flere saksbehandlingsfeil: at staten ikke har konsultert med Sametinget jf. sameloven kapittel 4 før et administrativt vedtak i Olje- og energidepartementet ble truffet, samt manglende konsekvensutredning jf. petroleumsloven kapittel 4 og plan- og bygningsloven kapittel 14, skriver de i pressemeldingen.

Sametingsrådet har gjennom sine advokater i Wiborg Rein varslet Olje- og energidepartementet om søksmålet tirsdag. Departementet har 14 dagers svarfrist.

Sametingsrådet trekker frem plenums vedtak i 2020 om vindkraft på land, hvor Sametingets avviser alle inngrep som følge av vindkraftutbygging i samiske områder hvor samiske næringsinteresser eller rettighetshavere blir berørt uten å ha gitt sitt samtykke.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også