Ett år med angrep på ukrainsk energi-infrastruktur

– Vi tenker spesielt på våre kolleger som jobber utrettelig og med imponerende innsats for å sikre livsviktig kraftforsyning til samfunnsfunksjoner og sivilbefolkning, sier Statnett.
Eddie Rune Karlsen i Statnett bak rattet på et spesialkjøretøy på vei til Ukraina med beredskapsmaster og annet utstyr i fjor sommer.
Eddie Rune Karlsen i Statnett bak rattet på et spesialkjøretøy på vei til Ukraina med beredskapsmaster og annet utstyr i fjor sommer.

«Ett år med krig i Ukraina har preget oss alle. De europeiske energimarkedene har vært urolige og vi har fått høye priser på både gass og strøm. Det er nesten umulig å forestille seg hvordan dette har preget hverdagen i Ukraina. Vi i Statnett har hatt løpende kontakt med våre kolleger i Ukraina, som har jobbet heltemodig gjennom situasjonen. Kraftforsyningen har vært utsatt for målrettede angrep og det har vært store ødeleggelser.» skriver Statnett i anledning ett-årsdagen siden invasjonen.

Som EnergiWatch tidligere har omtalt, har Statnett har sendt viktig utstyr til Ukraina for å bistå med gjenoppbyggingen av anlegg som har vært bombet:

Ukraina ber norsk kraftbransje om å sende utstyr for å reparere strømnettet


– I dag sender vi varme tanker til befolkningen som lever med en alvorlig og ødeleggende konflikt. Vi tenker spesielt på våre kolleger som jobber utrettelig og med imponerende innsats for å sikre livsviktig kraftforsyning til samfunnsfunksjoner og sivilbefolkning, skriver Statnett på LinkedIn.

Flere nettselskaper har sendt utstyr til Ukraina for å reparere strømnettet:

Foto: DTEK
Foto: DTEK

– Russland slapp mer enn 1200 missiler og droner på energisystemet i landet vårt. Mer enn 200 av dem traff målet. 50 prosent av kraftverkene og mer enn 40 prosent av nettet fikk betydelige skader. Rundt 12 millioner ukrainere har vært uten strøm til enhver tid, skriver Ukrenergo, Ukrainias svar på Statnett på sine nettsider fredag. 

En av de første oppgavene Ukrenergo fullførte etter angrepet begynte 24. februar 2023 var frakoblingen av det ukrainske energisystemet fra det russiske og hviterussiske nettet.

Samtidig startet startet en fullskala invasjon av Ukraina. Energiinfrastruktur blir ødelagt og okkupert i øst og sør. Samme dag invaderte russiske tropper Ukraina fra Hviterusslands territorium. De tok kontroll over atomkraftverket Tsjernobyl.

Ukrenergo flyttet sentraler og strømsystemstyringssystemer til sikre lokasjoner. Fra 26. februar begynte utsendte av Ukrenergo å administrere kraftsystemet fra reservesenteret.

– I løpet av krigens første måneder ble 20 prosent av kraftsystemet skadet, ødelagt eller okkupert. For tiden er atomkraftverket Zaporizhzhia, den største i Europa, en rekke termiske kraftverk, vannkraftverk, og deler av sol- og vindkraftverk under okkupasjon. Dette betyr at mer enn 10 GW installert kapasitet for øyeblikket ikke er tilgjengelig i det ukrainske energisystemet, sier Ukrenergo.

Det ukrainske energisystemet er nå en del av Europa

Systemopertatøren sier 16. mars 2022 vil gå ned i verdenshistorien for energi, da Ukraina fysisk sluttet seg til energisystemet til det kontinentale nettet ENTSO-E. 

– Dette fratok Russland permanent innflytelsen på energisystemet i Ukraina og Øst-Europa. Tre ukers drift av det ukrainske energisystemet i isolert modus var avgjørende. Den demonstrerte stabilitet og stabil drift, til tross for fiendtligheter, ødeleggelse og fangst av energianlegg, sa Ukrenergo i en pressemelding. 

– Det har åpnet seg muligheter for at Ukraina kan bli en stor aktør på det europeiske energimarkedet, la de til. 

Energikrig

I løpet av perioden 10. oktober 2022 – 10. februar 2023 utførte russerne 14 massive missil- og 17 droneangrep på energisystemet i Ukraina. Mer enn 40 prosent av energiinfrastrukturen ble skadet. Mer enn 200 angrep ble utført på Ukrenergo-anlegg. 

– Alle store termiske og vannkraftverk ble skadet. Sendesenteret til Ukrenergo ble tvunget til å begrense forbruket på grunn av et betydelig strømunderskudd i systemet. Noen dager etter angrepene nådde den 50 prosent. I 4 måneder var gjennomsnittlig 12 millioner ukrainere uten strøm hver time, sier systemoperatøren. 

23. november

Systemoperatøren forteller at denne dagen var den vanskeligste i historien til det ukrainske energisystemet. Som et resultat av massiv beskytning, oppsto en stor systemfeil i det ukrainske energisystemet. Integriteten til kraftsystemet gikk tapt. 

Missilangrepene stengte alle atomkraftverk og de fleste andre produksjonsanlegg. De fleste ukrainske byer ble møreklagt. I noen regioner fungerte ikke transport-, varme- og vannforsyningssystemer, og det var ingen kommunikasjon. På 14 timer gjenopprettet ekspedisjonssenteret til Ukrenergo integriteten til strømnettet og påliteligheten til forbindelsen med EUs kraftsystem.

Avviklingen av konsekvensene og gjenoppretting av forbrukere varte i opptil 3 dager, noe som var forbundet med gradvis tilbakeføring til drift av kjernekraftverk og restaurering av infrastruktur.

Gjenoppretter kraftsystemet under alle forhold

Foto: Ukrenergo
Foto: Ukrenergo

70 mobile reparasjonsteam fra Ukrenergo, som inkluderer 1500 spesialister, reparerte mer enn 10 tusen kilometer med linjer under hele angrepsperioden. Til sammenligning er lengden på ekvator 40 tusen kilometer. 

Av de 43 prosent av gjenstandene som ble skadet av beskytning, ble 70 prosent delvis restaurert og satt tilbake i arbeid. 

– Våre ansatte jobber med livsfare, til tross for snø, vind, frost, regn, konstant beskytning av territoriet. Motet og profesjonaliteten til ukrainske energiarbeidere gjorde det mulig å gjenopprette kraftverk og infrastruktur. Takket være deres arbeid, fra 12. februar 2023, er strømforbruket i landet nesten ubegrenset, opplyser Ukrenergo.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også