Naturvernforbundet etter Finnmark-vedtak: – Har NVE glemt Fosen-saken?

Truls Gulowsen er glad for at blant annet Davvi vindkraftverk droppes av NVE. Han mener elektrifiseringen av Melkøya må droppes etter dagens vedtak.
Truls Gulowsen har vært leder i Naturvernforbundet siden 2021. | Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB
Truls Gulowsen har vært leder i Naturvernforbundet siden 2021. | Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB

NVE tar 12 av 26 prosjekter videre til neste steg i konsesjonsbehandlingen av kraftprosjekter i Finnmark. Bakgrunnen for omfanget av prosjektene er regjeringens «kraft- og industriløftet for Finnmark».

14 prosjekter blir altså ikke tatt til behandling, og Naturvernforbundet er glade for at Davvi og Kokelv vindkraftverk er ute av prosessen.

– Det er en utrolig dårlig idé å bygge vindkraft i dette området. Vi snakker om industrialisering av mange inngrepsfrie områder som er helt nødvendig for reindriften. Har NVE glemt Fosen-saken, der reindriften vant over staten i Høyesterett, spør Truls Gulowsen i en pressemelding.

Han er Naturvernforbundets leder, og snakker om Fosen-saken som endte i mars med at vindturbinene på Roan får stå, mot at Roan Vind betaler syv millioner årlig til Nord-Fosen Siida.

Gulowsen mener «kraft- og industriløftet for Finnmark» skyldes elektrifiseringen av Melkøya, noe han sier regjeringen må droppe etter dagens vedtak.

– Det er ikke mulig å bygge ut så mye vindkraft i Finnmark uten uakseptabelt naturtap. Vi kan ikke ofre natur for å grønnvaske oljenæringen, sier Gulowsen. 

Naturvernforbundet-lederen påpeker også at en eventuell kraftutbygging kan medføre en omfattende utbygging av strømnett, blant annet kraftlinjen fra Skaidi til Hammerfest.

Tall fra Miljødirektoratet viser at bygging av veier og ulike typer energianlegg står for om lag halvparten av naturtapet de siste fem årene. I dag er 11,2 prosent av Norge villmark, mot nesten halvparten ved starten av 1900-tallet.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også