Elvia sender hjelp til Ukraina

Første trailerlass ble sendt fra Elvias lager på Hamar i dag.
SENDER NØDHJELP: Truckfører Endre Bakken og Øyvind Nordseng, fagansvarlig for Elvias regionalnett-stasjoner forbereder forsendelse til Ukraina. | Foto: Eidsiva Energi
SENDER NØDHJELP: Truckfører Endre Bakken og Øyvind Nordseng, fagansvarlig for Elvias regionalnett-stasjoner forbereder forsendelse til Ukraina. | Foto: Eidsiva Energi

På oppfordring fra myndighetene har Elvia og andre nettselskap samlet sammen en mengde reservedeler og utstyr til Ukraina for å reparere og styrke deres kraftforsyning. Første trailerlass ble sendt fra Elvias lager på Hamar i dag.

– Sivil infrastruktur, spesielt innenfor kraftforsyning, er som vi kjenner fra nyhetsbildet hardt rammet i Ukraina. Behovet er nesten utømmelig. Det er akutte behov og behov i lang tid fremover. Vi har allerede fått tilbakemelding om en betydelig mengde materiell som kan doneres og opplever stor vilje til å bidra, noe som er veldig gledelig, sier Elvia-sjef Trond Skjellerud.

Han sier Elvia er glad for å komme i gang med forsendelsene, og at det planlegges flere trailerlass med utstyrsforsendelser i løpet av de neste ukene.

Utstyret som ble sendt fra Nydal i Hamar til Polen i dag inkluderer blant annet en 145KV effektbryter, ferral-liner/kabler og høyspentbrytere. Alt som ble meldt inn fra Nydal gjorde Ukrainerne avrop på, bortsett fra et aggregat som hadde feil spenningsnivå i forhold til hva de bruker.

Høyspentbryter nå på vei til Ukraina.
Høyspentbryter nå på vei til Ukraina.

Det er Magnus Johansson, avdelingsleder beredskap i REN som organiserer det praktiske og tekniske rundt donasjoner til Ukraina fra norsk kraftbransje.

– Jeg har så mye å gjøre for tiden, det er ikke nok minutter i døgnet, sier Johansson på telefon til EnergiWatch mens han unnskylder seg for at han ikke har tid til å snakke.

Han sier Elvia har gjort en formidabel jobb med å samle utstyr.

– Jeg får fem til ti henvendelser hver dag fra aktører som ønsker å donere utstyr, som er veldig positivt. Det er bra trykk. Alle ønsker å bidra nå. Det går så det griner, ler en litt trøtt Johansson før han må legge på.

Forsendelsene er del av et europeisk initiativ for å hjelpe Ukraina. Utstyr som kan doneres er registrert i en sentral database for materiell som kan sendes til Ukraina. Så sier kraftselskap og nettselskap i Ukraina fra om hva de trenger, og hva de ikke trenger.

Transport er koordinert med Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap (DSB), og materiellet blir transportert til EUs logistikk-HUB i Polen.

– Alle termiske kraftverk og vannkraftverk delvis skadet

Den ukrainske systemoperatøren Ukrenergo skrev morgenen 9. desember at kraftsituasjonen fortsatt er vanskelig, men kontrollert.

– Kraftunderskuddet i energisystemet er fortsatt betydelig. Årsaken er betydelig skade på produksjonsanlegg og energiinfrastruktur som et resultat av den åttende bølgen av russiske missilangrep: alle termiske- og vannkraftverk er delvis skadet, og det okkuperte atomkraftverket i Zaporizhzhya er frakoblet strømnettet, sa systemoperatøren i en pressemelding på telegram.

Flere regioner har brukt mer kraft en tillat kvote, og det er derfor innført nødstrømbrudd i noen regioner.

Værforhold med frysende ledninger, regn og snø påvirker imidlertid tilstanden til høyspent- og distribusjonsnett negativt og kompliserer reparasjonsarbeidet.

– Under forhold som disse kan vi dessverre ikke forutsi en vesentlig forbedring i helgen når forbruket tradisjonelt synker. Men vi gjør vårt ytterste for å sikre at regionene kan gå tilbake til planlagte strømbrudd så snart som mulig, sa systemoperatøren.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også