Aggregater og lastebil fra Fagne trygt fremme i Ukraina

Regionen hvor aggregatene ble levert kan bare dekke 57 prosent av sitt energibehov i skrivende stund.
TRYGT FREMME: Lastebilen og aggregatene ble godt tatt imot i Ukraina.
TRYGT FREMME: Lastebilen og aggregatene ble godt tatt imot i Ukraina.

I går fikk EnergiWatch bekreftet at lastebilen med aggregater fra Haugaland Krafts nettselskap Fagne har kommet trygt frem og har blitt overlevert til nettselskapet Khmelnytskoblenergo i Ukraina. Nå er også sjåføren (som ønsker å være anonym) trygt tilbake på Nato-jord.

Som EnergiWatch tidligere har omtalt, forlot de Haugaland Krafts hovedkontor på fredag.

Sjåføren, som EnergiWatch har vært i løpende kontakt med, forteller om en hjertelig velkomst i selskapet Khmelnytskoblenergo, som er et stort nettselskap med 3000 ansatte. Ukrainsk media var til stede og laget innslag til Ukrainsk TV.

Selve overleveringen ble litt forsinket grunnet portforbud og flyalarmer, men han ble tatt godt imot av direktøren av selskapet.

Byen har vært rammet av mange missilnedslag, noen av de døde hedres med bilder i gatene. | Foto: privat
Byen har vært rammet av mange missilnedslag, noen av de døde hedres med bilder i gatene. | Foto: privat

Mens strømforsyningen i hele Ukraina nå dekker 70 prosent av behovet, er strømforsyningen i Khmelnytskyj kun på 57 prosent av behovet. Det er systemoperatøren som bestemmer hvor mye strøm hver region (oblast) kan bruke, og Khmelnytskyj får bruke 57 prosent av sitt tidligere normal-nivå.

For å få det til blir det brukt sonevis roterende utkobling og nødavbrudd for å unngå å overskride den påviste strømmengden. De prioriterer sykehus, vannforsyningsanlegg, kloakkhåndtering osv. Resten av kapasiteten fordeles på forbrukerne.

Sjåføren forteller at selv om byen var mørkelagt, var alt åpent. Direktøren tok han med på en kafé, hvor belysningen var stearinlys og de ble servert kaffe kokt på aggregatstrøm.

Foto: privat
Foto: privat

Sjåføren forteller at han ble overveldet av mottakelsen og takknemligheten de viste for donasjonen. Sammen med direktør og selskapets advokat gikk de igjennom papirer og ordnet det praktiske.

Også bussen med varme klær og utstyr donert av de 500 ansatte ved Haugaland Kraft har kommet frem.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også