Fire nye solkraftanlegg får byggetillatelse

NVE gir grønt lys til en samlet årsproduksjon på 26 GWh. Haugaland Kraft, Gudbrandsdal Energi og Å Energi er blant selskapene som har fått konsesjon.
Birkeland solkraftverk i Agder er blant anleggene med rykende fersk konsesjon. | Foto: Birkeland solpark
Birkeland solkraftverk i Agder er blant anleggene med rykende fersk konsesjon. | Foto: Birkeland solpark

De fire nye tillatelsene gjør at antall solkraftverk som har fått konsesjon de siste årene mer enn dobles, fra fire til sju, opplyser Norges vassdrag- og energidirektorat.

De nye anleggene og selskapene bak er:

  • HIM solkraftverk, 3 MWp i Vindafjord kommune, Rogaland fylke. Endra, en del av konsernet Haugaland Kraft
  • Måna solkraftverk, 5 MWp i Alvdal kommune, Innlandet fylke. Nøk Fornybar, eid av Nord-Østerdal Kraftlag
  • Kile solkraftverk, 7 MWp i Sør-Fron kommune, Innlandet fylke. Gudbrandsdal Energi Holding
  • Birkeland solkraftverk, 11 MWp i Birkenes kommune, Agder fylke. Birkeland Solpark, eid av Solutvikling og Å Energi Utvikling

– Bakkemonterte solkraftverk er en ny produksjonsteknologi i Norge der det er viktig å få testet ut utbygging under ulike forhold og i ulik skala, sier seksjonssjef Svein Grotli Skogen i NVE.

Ett av tiltakene som får konsesjon ligger på et avfallsdeponi under avslutning, et annet der det tidligere var en pelsdyrfarm, og et tredje der deler av arealet har vist seg uegnet for nydyrking. Det siste prosjektet krever hogst av et skogsområde, skriver direktoratet.

Solkraft ble viet plass i Energikommisjonens «Mer av alt»-rapport, det det ble manet til tempo i norsk kraftutbygging. Selv om det knyttes usikkerhet til hvor stort potensiale som finnes i løpet av de neste ti årene, mener kommisjonen det er realistisk med en utbygging i størrelsesordenen fem til ti TWh innen 2030.

Det finnes stadig flere konsesjonsfrie anlegg på tak rundt om i landet, men større solkraftverk må ha en anleggskonsesjon. 

For et drøyt år siden NVE ga sin første konsesjon til et landbasert solanlegg. Den konsesjonen gikk til Solgrid, for å bygge Furuseth solkraftverk. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også