Statnett endrer ikke kraftsituasjonskartet

Den geopolitiske situasjonen har ikke endret seg, selv om fyllingsgraden går riktig vei.

Fyllingsgraden har i de siste ukene økt betydelig, og selv NO2 som har minst fyllingsgrad har nå en fyllingsgrad på 62,4 prosent.

I følge en uttalelse fra Energy Quantified-analytiker Eylert Ellefsen til Montel må Sør-Norge ha en fyllingsgrad på 60 prosent ved utgangen av året for å unngå fare for rasjonering neste vår.

Statnetts har vurdert situasjonen i Sør-Norge som stram, det vil si at sjansen for kraftrasjonering er et sted mellom 5-20 prosent.

Dette er skalaen for kraftsituasjonen:

  • Grønt: Normal kraftsituasjon
  • Gult: Stramt
  • Oransje: Anstrengt
  • Rødt: Svært anstrengt
  • Sort: Rasjonering av strøm

Statnett har imidlertid vært tydelige på at de anser sannsynligheten for kraftrasjonering til å være nærmere fem enn tjue prosent.

Endrer Statnett kraftsituasjonskartet etter den siste oppdateringen om fyllingsgraden?

– Nei, vi har ikke noen plan for å endre kraftsituasjonskartet nå, svarer Statnett til EnergiWatch.

Hvor mye vann må vi ha i magasinene før dere endrer kraftsituasjonskartet?

– Det er en helhetsvurdering som ikke bare kommer an på fyllingsgraden. Vi må ta hensyn til om vi kan importere den kraften vi vanligvis importerer, usikkerheten rundt det har ikke endret seg. Vi vurderer energisituasjonen i resten av Europa, gasspriser, gasslagre, andre kraftverk som er ute av spill av andre årsaker og så videre, forklarer Statnett.

Gasslagrene i Europa er nå mer enn 90 prosent fulle, og det har bidratt til både lavere gasspriser og lavere strømpriser. Samtidig har ikke EU lagringskapasitet til mer enn ca. 20-25 prosent av gassen de bruke ri løpet av ett år.

Med høy fyllingsgrad er Norge i utgangspunktet godt rustet til å dekke eget strømbehov gjennom vinteren. Det kan imidlertid bli en effektutfordring på de kaldeste dagene hvis det er for lite i vann i magasinene. I slike situasjoner hjelper det hvis Norge kan importere strøm over utenlandskablene. Det er normalt uproblematisk, men kan bli krevende dersom Europa ikke har tilgang til nok gass.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også