Norske bedrifter er mindre avhengige av oljenæringen

Charlotte Elmelid i Vårgrønn beskriver satsningen på offshorevind som et «logistikk-eventyr». Hun er en av mange som har gått fra olje- til fornybarbransjen.
Elmelid har jobbet som elektroingeniør i Vårgrønn siden juni 2023. | Foto: Vårgrønn
Elmelid har jobbet som elektroingeniør i Vårgrønn siden juni 2023. | Foto: Vårgrønn

Bedrifter i Norge i mindre grad avhengig av oljenæringen enn tidligere, ifølge tall fra Sparebank 1 SR-Bank. Størst er endringen i Rogaland, skriver NRK.

Tallene er fra et ferskt konjunkturbarometer fra banken, og omfatter til sammen 600 bedrifter i Rogaland, Vestland, Agder og Oslo. Fra 2014 til 2019 hadde 43 prosent av bedriftene i Rogaland omsetning i forbindelse med olje- og gassektoren, mens i perioden 2020 til 2023 var tallet 30 prosent.

Elektroingeniør Charlotte Elmelid jobber i Norges største største havvindselskap, Vårgrønn, og har bakgrunn fra oljeindustrien. Hun jobbet i Statoil fra mars 2013, og ble med gjennom navneskiftet til Equinor, før hun begynte i Vårgrønn i fjor sommer.

Ett av selskapets prosjekter er et vindkraftanlegg i Skottland, som skal levere kraft til olje, gass og til land. Hun kaller satsningen på offshorevind for et «logistikk-eventyr».

– De fleste som jobber her kommer fra oljeindustrien, og har tatt skrittet for å være med på dette nye eventyret, sier Elmelid til NRK.

Energiminister Terje Aasland (Ap) liker utviklingen. Han mener det er feil å ha et ensidig fokus på olja, og at Norge må bre ut hele spektre, og ha fokus på energi, energisikkerhet, teknologi og omstilling.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også