Britiske klimaaktører saksøker godkjennelsen av Equinor-prosjekt

Uplift UK og Greenpeace UK vil ha omkamp om britiske myndigheters Rosebank-avgjørelse.
BRITISK MOTVIND: Klimaorganisasjoner i Storbritannia har ikke gitt opp planene om å få stanset Rosebank-prosjektet. Illustrasjonsfoto. | Foto: Equinor
BRITISK MOTVIND: Klimaorganisasjoner i Storbritannia har ikke gitt opp planene om å få stanset Rosebank-prosjektet. Illustrasjonsfoto. | Foto: Equinor

Organisasjonene mener Equinors planer for Rosebank ikke er kompatible med den britiske regjeringens planer om å kutte utslipp og sikre et trygt klima, og at myndighetenes godkjenning er lovstridige, skriver E24.

Uplift, som står bak kampanjen StopRosebank, var tidlig ute med å varsle søksmål da Rosebank-planene ble godkjente i september. Nå har de altså fått med seg britiske Greenpeace.

Søksmålene retter seg mot både Claire Coutinho, nåværende minister for energisikkerhet og netto nullutslipp, og North Sea Transition Authority (NSTA), og er fremsatt for sivilrettsdomstolen i Edinburgh. 

Pressetalsperson Ola Morten Aanestad i Equinor sier til E24 at det er britiske myndigheter som må svare om søksmålet. I september sa Aanestad at de må «forholde seg til» at det blir en rettslig prøving av demokratiske vedtak.

Rosebank ligger vest for Shetland. Det er anslått å inneholde 250–350 millioner fat utvinnbar olje og regnes som den neste store utbyggingen på britisk sokkel. 

Equinor eier 80 prosent av lisensen, mens resten tilhører Ithaca. Sammen skal de investere over 40 milliarder kroner i fase én.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også