Equinor med Rosebank-beslutning - investerer over 40 milliarder kroner

Britiske myndigheter har gitt tillatelse til utbygging.
FORNØYD: Direktør Geir Tungesvik i Equinor. | Foto: Equinor
FORNØYD: Direktør Geir Tungesvik i Equinor. | Foto: Equinor

Equinor og Ithaca Energy har tatt en investeringsbeslutning for å gå videre med Rosebank-utbyggingen på britisk sokkel, og vil investere 3,8 milliarder dollar i fase én.

Beløpet tilsvarer omlag 41 milliarder norske kroner.

The North Sea Transition Authority (NSTA) ga tillatelse til utbygging av feltet 27. september, skriver Equinor i en melding onsdag.

– Utbygging av Rosebank-feltet vil bidra til å styrke vår posisjon som en bred energipartner til Storbritannia, samtidig som vi optimaliserer vår olje- og gassportefølje, og øker energiforsyningen i Europa. Rosebank gir mulighet til å bygge ut et felt på britisk sokkel som vil gi betydelige ringvirkninger i Skottland og Storbritannia, sier Geir Tungesvik, konserndirektør for prosjekter, boring og anskaffelser i Equinor, i meldingen.

Utvinnbare ressurser er anslått til over 300 millioner fat olje for fase 1 og 2, der estimatet for fase 1 utgjør 245 millioner fat olje, ifølge selskapet.

Feltet vil bli bygd ut med havbunnsbrønner som er knyttet opp mot et oppgradert flytende produksjons- og lagerskip (FPSO). Produksjonen skal etter planen starte i 2026-2027. 

Funnet ble gjort i 2004. Equinor, som da het Statoil, eide 30 prosent av Rosebank fram til 2013, da selskapet solgte seg ut. I 2018 kjøpte Equinor en andel på 40 prosent – og samtidig tok over som operatør.

Equinor eier i dag 80 prosent av lisensen, en andel som ble oppskalert etter kjøpet av Suncor Energy i mars.

Utbyggingsplanene har møtt kraftige reaksjoner fra demonstranter og klimaaktivister i Storbritannia. 

Odfjell Drilling er blant partnere som er tildelt riggkontrakt, med en anslått verdi på 328 millioner dollar - over tre milliarder kroner. Riggen Deepsea Atlantic vil etter planen starte borekampanjen på syv brønner i andre kvartal av 2025, og i tillegg er det opsjoner på fire enkeltbrønner, opplyser Equinor.

Del artikkel

Relaterte artikler

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også