IEA: Rekordhøyt CO2-utslipp fra energisektoren i 2022

– Uten ren energi ville økningen av CO2-utslipp vært nærmere tre ganger så høy.
REKORDUTSLIPP: – Vi ser fremdeles at økte utslipp av fossile brennstoff hindrer forsøkene på å nå de globale klimamålene, sier IEA-sjef Fatih Birol. | Foto: Anders Lie Brenna
REKORDUTSLIPP: – Vi ser fremdeles at økte utslipp av fossile brennstoff hindrer forsøkene på å nå de globale klimamålene, sier IEA-sjef Fatih Birol. | Foto: Anders Lie Brenna
NTB

Det globale CO2-utslippet fra energisektoren økte med 0,9 prosent i fjor til en ny toppnotering, ifølge Det internasjonale energibyrået (IEA).

– Vi ser fremdeles at økte utslipp av fossile brennstoff hindrer forsøkene på å nå de globale klimamålene, sier IEA-sjef Fatih Birol.

De globale utslippene gikk i fjor opp 0,9 prosent til rekordhøye 36,8 milliarder tonn.

Takket være fornybar energi var imidlertid økningen mindre enn ventet, gitt den globale energikrisen. Økningen i energisektoren, som står for mer enn tre firedeler av de totale utslippene, er ikke bærekraftig, skriver IEA i en ny rapport.

– Uten ren energi ville økningen av CO2-utslipp vært nærmere tre ganger så høy, sier Birol.

Oljeutslipp

Utslippene fra oljesektoren økte med 2,5 prosent, men ligger fremdeles på samme nivå som før pandemien. Rundt halvparten av økningen i oljerelaterte utslipp var grunnet en økning i flytrafikk.

Lavere produksjon fra atomkraftverk og ekstremvær som hetebølger, bidro til økningen i energirelaterte utslipp, ifølge rapporten.

Økning i Asia

Kinas utslipp forble på nivået med året før grunnet de omfattende koronatiltakene og mindre aktivitet i byggeindustrien.

Ser man bort fra Kina, økte utslippene i Asia med 4,2 prosent. Det skyldes økt energietterspørsel i flere av de raskt voksende økonomiene i regionen.

Russlands stans av gassleveranser til Europa i fjor bidro til en global energikrise. Flere land i Europa økte bruken av kullkraftverk, men asiatiske land gjorde dette i enda større grad da prisen på flytende naturgass skjøt i været.

Utslippene fra kull økte med 1,6 prosent, rundt en firedel av fjorårets økning, ifølge IEA.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også