IEA spår rekordhøy etterspørsel etter olje i 2023

Det internasjonale energibyrået tror oljeetterspørselen øker med 1,9 millioner fat til 101,7 millioner fat per dag.
HØYERE OLJEETTERSPØRSEL: IEA tror oljeetterspørselen øker til 101,7 millioner fat olje per dag. | Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
HØYERE OLJEETTERSPØRSEL: IEA tror oljeetterspørselen øker til 101,7 millioner fat olje per dag. | Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
NTB

Fjerningen av koronarestriksjoner i Kina vil bidra til å løfte oljeetterspørselen til et rekordhøyt nivå i år, tror Det internasjonale energibyrået (IEA).

Høyere økonomisk aktivitet i Kina vil trolig også føre til større etterspørsel i andre asiatiske land, står det i IEAs månedlige oljerapport, som ble lagt fram onsdag.

Endringen i Kina antas å veie tyngre enn andre faktorer som kan dempe forbruket av olje. Blant disse er utsiktene til økonomisk tilbakegang i Europa og USA.

Samtidig bidrar Vestens sanksjoner og pristak på russisk olje til å dempe tilbudet av olje fra Russland.

Samlet sett tror IEA at oljeetterspørselen i 2023 vil ligge på 101,7 millioner fat per dag. Økningen fra i fjor blir i så fall på 1,9 millioner fat per dag.

Utviklingen utover i året er naturlig nok usikker, og IEA beskriver både Russland og Kina som jokere i utsiktene for oljemarkedet i 2023.

I fjorårets siste kvartal bidro mildt vær og lavere aktivitet i industrien til lavere oljeetterspørsel i de rike OECD-landene.

De rekordhøye temperaturene i Europa så langt i vinter har bidratt til å dempe energibehovet her. Over tid er vintrene gradvis blitt mildere og somrene varmere, i takt med den globale oppvarmingen, som blant annet skyldes utslipp av CO2 fra forbrenning av olje og kull.

(©NTB)

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også