IEA: Etterspørselen etter olje kan overstige tilbudet i andre halvår

– Tilbudet av olje på verdensmarkedet ligger an til å overstige etterspørselen i den første halvdelen av 2023.
ØKT OLJEETTERSPØRSEL: Økende etterspørsel i Kina og de vestlige sanksjonene mot Russland vil prege oljemarkedet i 2023. | Foto: Carina Johansen / NTB
ØKT OLJEETTERSPØRSEL: Økende etterspørsel i Kina og de vestlige sanksjonene mot Russland vil prege oljemarkedet i 2023. | Foto: Carina Johansen / NTB
NTB

Økende etterspørsel i Kina og de vestlige sanksjonene mot Russland vil prege oljemarkedet i 2023, ifølge Det internasjonale energibyrået (IEA).

I byråets månedlige oljerapport står det at Kina vil stå for nesten halvparten av etterspørselsveksten i år. Bakgrunnen er at landet har trappet ned koronatiltakene.

– Tilbudet av olje på verdensmarkedet ligger an til å overstige etterspørselen i den første halvdelen av 2023, anslår IEA.

Men senere på året kan situasjonen endre seg. En av grunnene er at Russlands oljeproduksjon trolig vil minke som følge av sanksjonene som vestlige land innfører som en reaksjon på invasjonen av Ukraina.

Invasjonen har presset olje- og gassprisene i været og ført til svært høye inntekter for mange oljeselskaper.

Den globale olje- og gassindustrien fikk i fjor et samlet overskudd på rundt 40.000 milliarder kroner, sa IEA-sjefen Fatih Birol da han talte til en konferanse i Oslo via videolenke tirsdag.

I årene før invasjonen lå det samlede overskuddet i snitt rundt 15.000 milliarder kroner.

(©NTB)

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også