Statnett reserverer nettkapasitet til bedrifter i Helgeland

Statnett har også inndratt 90 MW reservert kapasitet fra prosjekter som «ikke har vist nok modenhet». 760 MW er plassert i kø.
NETTKØ: Daglig leder i Linea, Steinar Benum, har etablert et dedikert køsystem for større tilknytningssaker etter en betydelig økning i antallet henvendelser for halvannet år siden. | Foto: Linea
NETTKØ: Daglig leder i Linea, Steinar Benum, har etablert et dedikert køsystem for større tilknytningssaker etter en betydelig økning i antallet henvendelser for halvannet år siden. | Foto: Linea

Statnett har i samarbeid med nettselskapet Linea reservert nettkapasitet til 675 MW nytt forbruk i Helgeland i eksisterende nett og med igangsatte nettforsterkningstiltak i regionen. Dette tilsvarer en økning på over 70 prosent sammenlignet med dagens forbruk.

Hvilke bedrifter som får reservasjon, mister reservasjon eller blir plassert i nettkø er holdt hemmelig fra Statnetts side. 

Av de 675 MW som er reservert, er 580 MW til hydrogen og ammoniakkprosjekter, som inkluderer 300 MW til den australske gruvebedriften Fortescue Future Investment. Tyske Fuella får 260 MW. Dette bekrefter Hemnes kommune på sine hjemmesider

Les også:Fortescue går inn på eiersiden i Norwegian Hydrogen

59,5 MW går til industri, 2 MW til biogass, og 33,5 MW til fiskeoppdrett.

– Med dette legger vi til rette for store nye industrisatsinger og videreutvikling av etablert industri i regionen, sier konserndirektør Gunnar G. Løvås i Statnett i en pressemelding.

Det er reservert kapasitet til nytt forbruk under transmisjonsnettstasjonene Nedre Røssåga, Marka og Kolsvik. Nedre Røssåga er et sterkt punkt i strømnettet, derfor er det reservert mest forbruk under denne stasjonen. Marka er i dag en 300 kV-stasjon og har begrenset kapasitet, derfor er det reservert noe mindre forbruk under denne stasjonen. I Kolsvik er det også begrenset kapasitet til nytt forbruk, melder Statnett.

I tillegg holdes det av nettkapasitet til vekst i vanlig forbruk, som nylig ble omdefinert til forbruk under 5 MW og under 20 GWh årlig forbruk. Imidlertid forblir grensen på 1 MW uendret på to steder:

Dette gjelder spesifikt et område på Vestlandet og de sørlige delene av Helgeland, nærmere bestemt kommunene Sømna, Brønnøy, Vevelstad og Vega. Her er det begrensninger i Statnetts transmisjonsnett, som krever at Linea fortsatt må melde inn ønskede uttak fra 1 MW og oppover til Statnett.

– For bare noen få år siden var det knapt noen henvendelser angående betydelige uttak her på Helgeland. Nå mottar vi godt over 100 henvendelser årlig angående slike omfattende uttak, sa daglig leder i Linea, Steinar Benum i desember. 

Enkelte steder, som på Sandesjøen, må Linea inn med ny trafo før flere store aktører kan kobles på nettet.

Tidligere reservert kapasitet er kansellert og reservert til nye kunder

Statnett og de regionale nettselskapene følger opp kunder som tidligere har fått reservert nettkapasitet for å tilse at kapasiteten faktisk vil bli brukt. Som følge av dette er til sammen 90 MW reservert kapasitet kansellert og fordelt til nye kunder i Helgeland. 

– Disse kundene anses ikke lenger som modne kunder, da det er stor usikkerhet knyttet til fremdriftsplan og finansiering. Når det er stor etterspørsel etter nettkapasitet er det riktig at kapasiteten går til aktører som har modne prosjekt, sier Løvås.

Ifølge Teknisk Ukeblad er det Freyrs gigafabrikk og halvparten av Statkrafts hydrogenplaner i Mo industripark som kastes ut av Statnetts kø.

12 prosjekter er vurdert som modne nok til å få reservasjon, men det er ikke nok nettkapasitet til at de får reservasjon. De er derfor plassert i kapasitetskø. 

Effektbehovet for prosjektene som ikke har fått plass er 758,1 MW. 

Behov for å forsterke strømnettet

For å tilknytte forbruk under Rana transformatorstasjon må dagens flimmerproblem løses. Svabo Industrinett har tatt initiativ til å få på plass en løsning da flimmeret medfører ulemper for kunder i et stort område, og hindrer utnyttelse av dagens nettkapasitet.

– Statnett er positive til å være med å delfinansiere flimmerhemmende tiltak for å bidra til en rask løsning, sier Løvås.

I områdeplan Helgeland og Salten beskriver Statnett en rekke nettiltak i regionen som vil øke kapasiteten i strømnettet. Det er lagt opp til en trinnvis utvikling som vil gi økt kapasitet til prosjekt som står i kapasitetskø. 

Det er også mulighet for å reservere nytt forbruk på særlige vilkår i eksisterende nett under Marka, og Statnett vil gå i dialog med kunder som kan benytte seg av denne muligheten.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også