GreenH skal produsere hydrogen i Sandessjøen: – Betydelig interesse fra mulige kunder

Målsettingen er å være i kommersiell drift i løpet av 2027. Hydrogenprodusenten jobber for å utvikle flere slike knutepunkter.
Axel Klafstad, leder for forretningsutvikling i GreenH. | Foto: GreenH
Axel Klafstad, leder for forretningsutvikling i GreenH. | Foto: GreenH

Horvnes industriområde i Alstahaug i ved Sandessjøen. skal GreenH tilby grønt hydrogen produsert fra strøm og vann. Selskapet har nylig inngått en opsjonsavtale med Helgeland Havn på et areal på 25 mål nord for dagens utfylte område. 

– Vi opplever betydelig interesse fra mulige kunder, særlig innen maritim sektor som har stort fokus på å redusere utslipp. Siden oppstarten av prosjektet har vi samarbeidet tett med flere mulige avtagere på hydrogen, oksygen og varme, sier Axel Klafstad, leder for forretningsutvikling i GreenH i en pressemelding.

Sandnessjøen har mer enn 60.000 årlige havneanløp fra 1.100 skip. Nylig annonserte Enova et kommende program for produksjon og bunkringsanlegg for hydrogen til maritim sektor, og selskapet vurderer nå om de skal delta i utlysningen med prosjektet. 

Nettselskapet Linea planlegger en betydelig forsterkning av nettet inn til Sandnessjøen med nye linjer fra Alsta til en ny trafostasjon på Strendene. 

– Vi har hatt god dialog med GreenH siden oppstarten av prosjektet. GreenH sin etablering er med å understøtte viktigheten av å øke kapasiteten. Så vi er positive til planene, sier Steinar Benum, daglig Leder i Linea.

Arbeidet med regulering og opparbeidelse av tomten kan starte allerede i første kvartal neste år. Målsettingen er å være i kommersiell drift i løpet av 2027.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Illustrasjon av den planlagte fabrikken ved Sandessjøen. | Foto: GreenH
Illustrasjon av den planlagte fabrikken ved Sandessjøen. | Foto: GreenH

GreenH jobber for å utvikle flere knutepunkter for hydrogenproduksjon som ligger nærmest mulig sluttbrukerne. I august annonserte selskapet at de har signert en kontrakt med Torghatten Nord som omfatter 15 års leveranseavtale på hydrogen til Lofoten-ferjene.

Anlegget i Bodø vil ha en kapasitet på seks til ti tonn hydrogen per dag, og omfatte anlegg for salg og distribusjon av oksygen samt utveksling av varme til fjernvarmenettet. Per i dag er det ingen som driver storskalaproduksjon av grønt hydrogen i Norge, men med prosjektet i Bodø ligger GreenH an til å bli en av de første produsentene som kommer i gang.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også