Statkrafts HMS-leder: – Mye tabu og stigma rundt mental helse, dessverre

Camilla Turner ble hentet fra olje- og gassbransjen for å jobbe med HMS-kulturen i selskapets markedsavdeling. Hun mener bokstaven «H» ofte er stum.
Turner har jobbet i Statkraft siden september 2019. | Foto: Privat
Turner har jobbet i Statkraft siden september 2019. | Foto: Privat

Camilla Turner har vokst opp med ”oljå” i oljebyen Stavanger. Hun har jobbet 15 år i bransjen innen helse, miljø og sikkerhet (HMS) for selskaper som IKM Acona og BP, før hun begynte i Statkraft, hvor hun jobber som visepresident for arbeidshelse & HMS.

– Olje- og gassbransjen er flinke til å redusere risiko og har en god sikkerhetskultur, men jeg tror alle bransjer har store utfordringer med å ta mental helse og psykososialt arbeidsmiljø inn den kulturen. Jeg tror det er et resultat av at det ikke er så lett å snakke om temaet, det er mye tabu og stigma rundt mental helse, dessverre, og olje- og gassbransjen er temmelig mannsdominert, noe som muligens gjør terskelen enda høyere, sier Turner til EnergiWatch.

Hun forteller at bokstaven «H» i HMS ofte oppleves som stum. Hun mener fysiske skader ofte vektlegges i HMS-KPIene, som er globale standarder som brukes i mange bransjer, inkludert olje og gass. KPIen tar ikke inn akkumulert skader som for eksempel arbeidsrelatert sykdom, som asbestskader, kreft eller utbrenthet, noe som er en utfordring og i utakt med dagens risikobilde, ifølge Turner.

– Jeg kjenner folk som har mistet foreldrene sine i Nordsjøen i ulykker, og venner som har blitt utbrent. Jeg har vært nær ved å bli utbrent selv. Arbeidsplassen er et sted man er hele dagen, og man må passe på hverandre. Jeg synes det er mye bra som skjer rundt mental helse i energibransjen. Spesielt fra min tid i BP, men jeg ser også at Statkraft i England og Irland er langt fremme på tematikken og det er mye bra inspirasjon å hente fra de når det gjelder systematisk HMS-arbeid på psykososialt arbeidsmiljø.

God tilbakemelding på pilotprosjekt

Da Turner begynte i Statkraft i 2019, ble hun ansatt i markedsavdelingen spesifikt for å jobbe med HMS-kultur.

– Det var mange menn i dress da jeg begynte i avdelingen, for å gjøre HMS relevant for dem begynte vi å snakke om helse som den største risikoen i avdelingen, spesielt utbrenthet. 

Pilotprosjektet «Beat burnout and build your resilience» har blitt brukt av Statkraft den siste tiden. Selskapet har brukt skuespillere til å holde foredrag, hvor målet har vært å gjenkjenne symptomer på utbrenthet hos de ansatte og lederne, for å ha et utgangspunkt for samtaler om mental helse.

– Det har vært veldig populært. Opp til 50 stykker har deltatt, og vi har fått 4,11 av 5 på tilbakemeldingene. Vi hadde også inne en psykolog for å justere på innhold basert på tilbakemeldingene. Psykologen som var involvert mente man ikke kunne oppnå bedre tilbakemelding på en slik workshop, sier Turner. 

I tillegg tilbyr Statkraft helseforsikring til alle ansatte, som inkluderer ti gratis psykologtimer. Tilbudet er anonymt, og ingen i selskapet får vite hvem som benytter seg av tjenesten. 

– I Statkraft har vi anerkjent at mental helse er en samfunnstrend i Norge. Vi ser en økning i engasjement i HMS-miljøet rundt mental helse, dette ser vi i en intern HMS-konkurranse, hvor 2 av 5 nominasjoner hadde mental helse som tematikk i 2023.

Snakket med andre store aktører i bransjen

Turner har erfaring fra både olje- og gassbransjen og fornybarbransjen, og mener begge bransjer har en vei å gå når det gjelder fokuset på mental helse.

– Men det har samfunnet også. Vi er opptatt at dette må jobbes med systematisk, og ikke bare være kampanjedrevet. Vi prøver alt vi kan for å løfte temaet mental helse.

HMS-lederen forteller at hun har snakket med andre store aktører i både olje- og gassbransjen og kraftbransjen som jobber for å få psykososialt arbeidsmiljø høyere på agendaen og å se på dette som en naturlig del av HMS-arbeid. 

– 6. juni skal jeg på kurs på Fornybar Norges HMS-nettverk, kurset er i psykososialt arbeidsmiljø og det ser jeg veldig frem til, sier Turner og fortsetter:

– I Statkraft vil vi gjøre psykososialt arbeidsmiljø til en naturlig del av hvordan man jobber med risiko. Vi har høye ambisjoner innenfor HMS, men det er en modningsreise å komme dit.

Sikkerhetskultur og arbeidsmiljø

Hun mener sikkerhetstiltak har vist seg å tjene arbeidsmiljøet godt. 

– Dersom det er ryddig og systematisk i en kraftstasjon viser det seg at det er samsvarer direkte med færre ulykker. Bedre arbeidsmiljø og sikkerhetstiltak henger ofte sammen, sier Turner.

Statkraft operer i 21 land og har cirka 6.000 ansatte.

I Norge eier selskapet 123 vannkraftverk med en samlet installert effekt på 10.291 MW, samt åtte vindkraftverk med installert effekt på 796 MW og fjernvarmeanlegg med installert effekt på 648 MW. Statkraft er Europas største produsent av fornybar energi. Selskapet har røtter helt tilbake til 1895.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også