Energiministeren maner til strømsparing tross «oppløftende» vannstandstall

– Det er en svært oppløftende rapport, for en gangs skyld, sier olje- og energiminister Terje Aasland.
Foto: Lise Åserud / NTB
Foto: Lise Åserud / NTB
NTB

Det er oppløftende at vannstanden i kraftmagasinene stiger, men vi må fortsette å være sparsomme med strømforbruket, sier energiminister Terje Aasland (Ap).

Kraftprisene ble mer enn halvert, og vannstanden i kraftmagasinene steg med 5,4 prosentpoeng i Sør-Norge i forrige uke, viser den ukentlige magasinstatistikken fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

– Det er en svært oppløftende rapport, for en gangs skyld, sier Aasland til NTB.

Mye nedbør de siste ukene og lav kraftproduksjon har bidratt til at vannstanden har økt. Det håper jeg fortsetter, sier energiministeren.

– Det viktigste er å unngå strømrasjonering. Jo mer vi sparer på strømmen, jo sikrere blir vi på at vi kan klare å unngå det, legger han til.

Regn, regn, regn

Aasland sier at det beste været vi kan få denne høsten, er mye regn og mye vind.

– Vi har et væravhengig kraftsystem, konstaterer han, og legger til:

– Vi er fortsatt i en situasjon hvor det er viktig at vi klarer å øke fyllingsgraden i ukene fremover.

Samlet sett lå fyllingsgraden i vannmagasinene i Norge på 73,4 prosent ved utgangen av forrige uke. Det er en økning på 4 prosentpoeng fra uken i forveien, ifølge NVE. Men normal fyllingsgrad på denne tiden er 81,7 prosent.

Møtte ministre i Praha

Aasland var onsdag i Praha for å møte andre europeiske energiministre. De diskuterte blant annet energisituasjonen og vinterberedskapen i Europa.

– Diskusjonen i dag gikk på energisikkerheten, både denne vinteren og neste års vinter enda mer. I år har det fortsatt vært en del russisk gass i markedet, men det er sannsynlig at den er borte til neste år, sier han.

Diskusjonene har dreid seg om hvordan man skal sikre energiforsyning i Europa, og hvordan man skal fordele energien mellom EUs medlemsland på en rettferdig måte, sier han. Ingenting er foreløpig bestemt, men diskusjonen om pristak på gass fortsetter.

– Det er blandede meninger om dette. Noen mener det vil bidra til stabilitet, mens jeg tror det vil øke forbruket og forsterke energiknappheten, sier Aasland.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også