Nikolai Astrup: – Vi håper norske aktører klarer å vinne fremtidige aksjoner

Høyre mener det er en tabbe at Sørlige Nordsjø II er delt i to.
GRATULERER VENTYR: Nikolai Astrup (H), her fra Norsk Petroleumsforenings konferanse i Sandefjord i januar. | Foto: Heiko Junge / NTB
GRATULERER VENTYR: Nikolai Astrup (H), her fra Norsk Petroleumsforenings konferanse i Sandefjord i januar. | Foto: Heiko Junge / NTB

– Det er fint at havvind-auksjonen landet på et relativt lavt prisnivå. Dette lover bra for industriutviklingen og kommersielle prosjekter fremover. Vi håper norske aktører klarer å vinne fremtidige aksjoner også, så mer av verdiskapingen blir igjen i Norge, sier Nikolai Astrup i en pressemelding. 

Han er Høyres energipolitiske talsperson og sitter i energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

Kontraktsprisen på Sørlige Nordsjø II ble 115 øre/kWh. Dette er 49 øre høyere enn maksprisen på 66 øre/kWh, som først ble foreslått.

Høyre mener det er en tabbe at Sørlige Nordsjø II er delt i to. I første fase går det kabler kun til Norge. Regjeringen har uttalt at fase 2 er en aktuell kandidat for en hybridforbindelse. Høyre mener begge faser burde benytte hybridkabler.

– Med Høyres løsning hadde vi fått mer kraft, fortere, med et betydelig lavere støttebehov fra skattebetalerne. Spørsmålet nå er hva regjeringen vil gjøre videre for å sikre at havvindsatsningen ikke krever like høye subsidier for hvert enkelt prosjekt fremover. Vil de avklare at vi trenger hybridkabler til neste fase, og et nordsjønett på sikt? Kabelen kan være betydelig større mot Norge, slik at mest kraft går hit og strømprisene holdes nede.

– Det er et stort potensiale for havvind i Norge, både som energikilde og som industri, og Høyre vil bidra med trygge rammevilkår og gode løsninger som gjør at næringen kan satse videre, sier Astrup.

Det var Ventyr- og Equinor-konsortiet som bøy i Sørlige Nordsjø II-auksjonen. De andre som kunne by var Aker Offshore Wind, BP og Statkraft og Shell, Lyse og Eviny.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også