Ventyr vant havvindauksjonen på Sørlige Nordsjø II

Det var to aktører som deltok i auksjonen, bekrefter Energidepartementet. 
Vinneren av utbyggingen av Sørlige Nordsjø II er annonsert. | Foto: Anders Lie Brenna
Vinneren av utbyggingen av Sørlige Nordsjø II er annonsert. | Foto: Anders Lie Brenna

Onsdag formiddag ble det annonsert at Ventyr er vinneren av den historiske første havvindauksjonen på norsk sokkel.

Ventyr består av Parkwind, som er basert i Belgia og har japanske eiere (Jera), og Ikeas eierselskap, Ingka Investments.

Auksjonen har pågått siden mandag 18. mars klokken 09:00. Før auksjonen var det knyttet stor usikkerhet til hvorvidt det ville komme bud, men etter hvert ble det klart at det var minst to konsortier som bøy mot hverandre. Dermed gikk usikkerheten over til å dreie seg om hvor lang tid det ville ta, samt hvem som vinner og til hvilken kontraktspris.

– Dette er en gledens dag. Denne regjeringen har jobbet med å realisere havvind i Norge siden dag én, og i dag har vi gjennomført den første vellykkede auksjonen. Norge har havområder med rike vindressurser, og en leverandørindustri med verdensledende teknologikompetanse. Det skal vi bygge videre på i årene som kommer med utlysning av nye arealer og nye auksjoner, sier statsminister Jonas Gahr Støre. 

– Dette er en milepæl i regjeringens havvindsatsing, og i dag har vi tatt et stort seg videre i arbeidet med å utvikle havvind i Norge, sier energiminister Terje Aasland.

Kontraktsprisen på Sørlige Nordsjø II ble 115 øre/kWh. Dette er 49 øre høyere enn maksprisen på 66 øre/kWh, som først ble foreslått.

Energidepartementet bekrefter at det var to aktører som deltok i auksjonen. Hvem den andre aktøren er, er foreløpig ukjent. 

Det var fire konsortier som kunne by:

  • Equinor og RWE

  • Aker Offshore Wind, BP og Statkraft

  • Shell, Lyse og Eviny

  • Ventyr: Parkwind og Ingka Investments

Det var knyttet usikkerhet til hvorvidt Parkwind ville bli prekvalifisert. For i utgangspunktet var det ikke nok at Parkwind samlet sett opererte parker med effekt over 1 GW. Energiminister Terje Aasland åpnet imidlertid for å utøve skjønn i vurderingen.

Norske NorSea har ikke eierinteresser i konsoritet, da de solgte seg ut i fjor høst, men har en avtale med Parkwind.

– Ventyr er et spennende konsortium, hvor Parkwind har solid erfaring med utbygging av havvind. Parkwind har allerede vist stor interesse for å mobilisere den norske leverandørkjeden, og vi er glade for å ha dem med som medlem hos oss i Norwegian Offshore Wind, sier Arvid Nesse. 

– Med NorSea som en sterk norsk partner innenfor havner og infrastruktur har vi tro på at dette blir en god løsning for den norske leverandørindustrien. Med Ingka Investments har de en solid investor på laget, som også har signalisert at de vil være med i konkurransen om å få bygge ut Utsira Nord, fortsetter han.

– En stor merkedag

– Det er gledelig at Parkwind og Ingka Investments i dag har vunnet auksjonen for Sørlige Nordsjø II. Dette er startskuddet og en stor merkedag for havvindindustrien i Norge. Når vi vet at rammebetingelsene for å bygge ut Sørlige Nordsjø II har vært krevende, så er det ekstra hyggelig at vi har selskaper på som ønsker å bygge ut det første store havvindprosjektet på norsk sokkel, sier Hildegunn T. Blindheim, administrerende direktør i Offshore Norge som organiserer havvindselskaper på norsk sokkel. 

– Helt siden de første områdene for havvind ble utlyst i mars i fjor har vi sett frem til denne auksjonen som er startskuddet for storstilte havvindutbygginger på norsk sokkel. Utbygging av Sørlige Nordsjø II vil være sentralt for å forsyne Norge med fornybar energi, og havvind har alle forutsetninger for å bli en viktig ny offshoreindustri i Norge, fortsetter hun.

Parkwind, Copenhagen Infrastructure Partners (CIP), Hammerfest Energi, Varanger Kraft og Norsea sammarbeider om Utsira Nord. 

Ingka Investments samarbeider med Source Galileo, Odfjell Oceanwind og Kansai om Utsira Nord.

Les mer om budgivningen:

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også