Afry: «Ikke skyld på Melkøya for høy strømpris i Nord-Norge fremover»

Vi kan takke svenskene for lave strømpriser i Nord-Norge, ifølge analytikere, som spår at den tiden snart er forbi.
SKRIVER INNLEGG: Clémence Carnerero, analysesjef i Afry Management Consulting står bak innlegget, sammen med seniorkonsulent Jon Rokne Bolkesjø i samme selskap. | Foto: AFRY Management Consulting
SKRIVER INNLEGG: Clémence Carnerero, analysesjef i Afry Management Consulting står bak innlegget, sammen med seniorkonsulent Jon Rokne Bolkesjø i samme selskap. | Foto: AFRY Management Consulting

«Ikke skyld på Melkøya for høy strømpris i Nord-Norge fremover. Forklaringen finner vi hos svenskene.», skriver Clémence Carnerero, analysesjef og seniorkonsulent Jon Rokne Bolkesjø i Afry Management Consulting i Dagens Næringsliv.

Carnerero og Rokne Bolkesjø peker på at Nord-Norge har hatt lave strømpriser gjennom den europeiske energikrisen. Dette mener de skyldes prissmitte fra Nord-Sverige etter at de har økt kraftoverskuddet sitt fra 38 TWh i 2019 til rundt 60 TWh i 2024, blant som følge av utbygging av vindkraft.

Afry forventer at svenskene fremover vil bruke vindkraften selv samt en sterk vekst i strømforbruket i Nord-Sverige frem mot 2030.

«Det gjør at vi venter en kraftig økning av strømprisen i Nord-Norge, uavhengig av om Melkøya elektrifiseres eller ikke. Strømprisen i Nord-Norge har over det siste året vært rundt 34 øre per kilowattime i gjennomsnitt. Frem mot 2030 mener vi strømprisen i nord vil mer enn doble seg.», skriver Carnerero og Rokne Bolkesjø.

Afry anslår at en nordnorsk gjennomsnittshusholdning med et forbruk på 20.000 kWh vil få en økning i årlige strømutgifter på rundt 10.000 kroner i 2030. «Av den økningen tror vi at 1600 kroner skyldes elektrifisering av Equinors gassanlegg på Melkøya.» De tror mesteparten av økingen skyldes økt strømforbruk i svensk stålindustri.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også