Ola Borten Moe: – Jeg håper vi kan få en realisme inn i klimadebatten

– Jeg tar klima på alvor, men du kan ikke vedta mål som det ikke fins teknologiske, økonomiske eller naturgitte forutsetninger for
ADVARTE INTERNT: Som en del av Støre-regjeringen advarte tidligere minister Ola Borten Moe om at klimapolitikken er urealistisk. | Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
ADVARTE INTERNT: Som en del av Støre-regjeringen advarte tidligere minister Ola Borten Moe om at klimapolitikken er urealistisk. | Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

I et lengre intervju med Dagbladet tar Ola Borten Moe, avgått statsråd for forskning og høyere utdanning i dagens regjering, og tidligere olje- og energiminister i Stoltenbergsregjeringen, et kraftig oppgjør med dagens klimadebatt og klimapolitikk.

– Jeg tar klima på alvor, men du kan ikke vedta mål som det ikke fins teknologiske, økonomiske eller naturgitte forutsetninger for. Historien som er solgt inn i Norge og Europa om at man både skal ha velferdsvekst og nå klimamålene samtidig, går dårlig, sier Borten Moe til Dagbladet.

Han mener det er helt urealistisk å nå klimamålene som er satt for både 2030 og 2050, og frykter en avindustrialisering av Europa.

– Jeg håper vi kan få en realisme inn i klimadebatten. Det er kuttet fire prosent utslipp siden 1990. Så skal man kutte over 50 prosent fram til 2030? spør Borten Moe retorisk i Dagbladet.

Den tidligere olje- og energiministeren er plattformsjef i Okea. Han mener urealistisk å erstatte olje- og gass så fort som klimamålene legger opp til, og viser til at selv i Norge er halvparten av energibruken fortsatt fossil. Slik han ser det er det urealistisk å erstatte et 150 TWh stort norsk fossilbruk med fornybar energi, og mener at det vil kreve cirka 10.000 vindturbiner.

– Vi så hvor bra det gikk med 277 vindmøller på Fosen. Jeg håper vi får til bunnfast havvind i Sørlige Nordsjø, men realiteten er at det ikke er mer enn 6-7 TWh, og at det krever store subsidier. Prisen på de neste prosjektene blir langt høyere siden det er flytende havvind. Dette må betales enten over skatteseddelen eller gjennom høyere strømpris, sier Borten Moe til Dagbladet.

Den avgåtte statsråden har tidligere tatt til orde for at Norge bør investere i svensk kjernekraft, og i intervjuet med Dagbladet trekker han frem kjernekraft som et godt alternativ for Norge.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også