Kulde og snø ga rekordforbruk av strøm i Danmark - men på langt lavere nivåer enn i Norge

– Du vil se det oftere og oftere, spesielt når temperaturen blir lav igjen, fordi det er så mange flere varmepumper og elbiler, sier Cäthe Juul Bay-Smidt.
FORBRUKSREKORD: Danmark har også opplevd snø og kulde på starten av 2024, og det har gitt rekordhøyt strømforbruk. | Foto: Jens Astrup / NTB
FORBRUKSREKORD: Danmark har også opplevd snø og kulde på starten av 2024, og det har gitt rekordhøyt strømforbruk. | Foto: Jens Astrup / NTB

Elbiler, varmepumper og snøstorm og kulde har fått danskene til å øke strømforbruket. Det skriver den danske avisen Børsen, med utgangspunkt i beregninger fra Radius og Cerius. 

De opplyser at strømforbruket i hovedstadsområdet rundt København har brukt så mye strøm de første dagene i år, at fem dager fyller topp 5-listen over samlet dansk strømforbruk.

7. januar var strømforbruket i Danmark på sitt aller høyeste i hovedstadsområdet og Nordsjælland. Da var strømforbruket til husholdninger og småbedrifter totalt oppe i 17,3 GWh i løpet av døgnet. Foruten kulden, forklares det også med økt innslag av varmepumper og elbiler.

– Jeg vil tro at disse rekordene vil bli slått igjen. Du vil se det oftere og oftere, spesielt når temperaturen blir lav igjen, fordi det er så mange flere varmepumper og elbiler, sier Cäthe Juul Bay-Smidt, funksjonssjef i Radius og Cerius til Børsen.

Danmark har generelt sett et mye lavere strømforbruk enn i Norge. Mens en norsk husholdning typisk har et årlig strømforbruk rundt 12.000 kWh, ligger det på omtrent 4.500 kWh i Danmark. 

Det kan delvis forklares med at Danmark ligger lengre syd med varmere vær, men også med at det i Danmark også benyttes gass til oppvarming i langt større grad enn i Norge. For her i landet er det kun noen hundre husholdninger på vestlandet som har innlagt gass.

En titt på forbrukstallene som publiseres av kraftbørsen Nord Pool, viser at det samlede danske strømforbruket på på 118,5 GWh på rekordagen søndag 7. januar. Det var på sitt høyeste fra 17:00 til 18:00, med et strømforbruk på 5.771 MW.

Til sammenligning lå strømforbruket i Norge på 541.309 MWh den dagen, og det var ope i 23.726 MWh på det høyeste. Dermed hadde Norge nesten fem (4,6) ganger så høyt strømforbruk som Danmark på deres rekorddag. I timen med høyest strømforbruk, brukte Norge bare litt over fire ganger så mye strøm som Danmark.

Norges så langt høyeste strømforbruk i år inntraff fredag 5. januar. Da var det samlede strømforbruket for hele døgnet oppe i 557.984 MWh, eller litt under 0,6 TWh. På det høyeste var strømforbruket den dagen oppe i 24.929 MW fra 10:00-11:00. Det var like under rekorden på 25.230 MW fra 12. februar 2021.

Årets høyeste strømforbruk i Norge var dermed 4,7 ganger større enn i Danmark på dagsbasis, og 4,4 ganger så høyt på timesbasis. Så mye større er strømforbruket i Norge selv om Danmark med sine 5,9 millioner innbyggere har omtrent 450.000 flere enn Norge.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også