Høyeste strømforbruk i den fjerde dyreste timen på torsdag - Statnett tror det blir ny forbruksrekord fredag

Torsdag klokken 16 var strømforbruket oppe ny toppnotering for året med 24.505 MW. Den ble forbigått allerede klokken 8 fredag morgen.
STRØMFORBRUK: Torsdagens toppnotering i strømforbruk ble slått allerede på fredag morgen. | Foto: Anders Lie Brenna
STRØMFORBRUK: Torsdagens toppnotering i strømforbruk ble slått allerede på fredag morgen. | Foto: Anders Lie Brenna

Torsdag 4. januar ble det satt nok en ny toppnotering for strømforbruket i år. Fra klokken 16 til 17 var det samlede norske strømforbruket oppe i 24.505 MW. 

Det er markant mer enn det høyeste strømforbruket i 2023. For i vintermånedene fra januar til mars var det norske strømforbruket aldri høyere enn 21.804 MW. Så toppet strømforbruket seg i desember med 23.304 MW.

Selv om strømforbruket var høyest 16:00 på torsdag denne uken, var det ikke timen med den høyeste strømprisen. For da lå strømprisen på 105,73 euro/MWh i NO1, NO2, NO3 og NO5. Det var bare dagens fjerde høyeste pris, for i alle de tre etterfølgende timene var strømprisen enda høyere.

Det kan kanskje delvis forklares med at det var relativt godt med vindkraft i den timen. For da produserte norsk vindkraft totalt 1909 MW. Det var riktignok noe mindre enn på onsdagen da vindkraften produserte 3093 MW mens strømforbruket var oppe i 24.070 MW, men det var likevel et betydelig bidrag.

Da strømprisene for fredag ble satt, viste forbruksprognosen at strømforbruket på fredag vil toppes med 23.063 MW fra 17:00-18:00 når strømprisen er oppe 5,91 kr/kWh.

På fredag morgen viser imidlertid fortløpende tall fra kraftbørsen Nord Pool at strømforbruket på natten og morgenen ligger cirka én gigawatt over torsdagens strømforbruk. Allerede mellom klokken 08-09 var strømforbruket oppe i 24.709 MW. Dermed er det kort avstand til forbruksrekorden på 25.230 MW som ble satt 12. februar 2021.

Når EnergiWatch snakker med Statnett fredag, forteller de at de tror det blir satt ny forbruksrekord i løpet av dagen. De presiserer samtidig at det ikke er noen utfordringer med balanseringen av strømnettet selv om det er kaldt og strømforbruket er høyt.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også