Hafslund Oslo Celsio ber regjeringen om å omgjøre CO2-avgiften: – Legg heller avgiften på alt restavfall

– Med dette sier regjeringen nei til mer fjernvarme basert på overskuddsvarme og ja til økte utslipp, sier Knut Inderhaug.
DROPP AVGIFTSØKNING: Knut Inderhaug i Hafslund Oslo Celsio advarer regjeringen mot å innføre en kraftig økning i avgiften for CO2-utslipp fra søppelforbrenning. | Foto: Hafslund Oslo Celsio
DROPP AVGIFTSØKNING: Knut Inderhaug i Hafslund Oslo Celsio advarer regjeringen mot å innføre en kraftig økning i avgiften for CO2-utslipp fra søppelforbrenning. | Foto: Hafslund Oslo Celsio

Fredag 6. oktober la regjeringen frem sitt forslag til statsbudsjett for 2024. Der foreslår de blant annet å heve avgiften på avfallsforbrenning til 882 kroner per tonn CO2 som slippes ut. Det tilsvarer en økning på 85,3 prosent, ifølge Hafslund Oslo Celsio.

– Dette forslaget vil føre til en dramatisk forverring av rammevilkårene til de norske avfallsforbrennings-aktørene som yter helt nødvendige tjenester i vårt moderne samfunn. Med dette sier regjeringen også nei til mer fjernvarme basert på overskuddsvarme og ja til økte utslipp, sier Inderhaug i en pressemelding

Statsbudsjettet er ikke vedtatt ennå, og regjeringen må ha støtte fra SV eller noen andre for å få gjennomført sitt budsjett.

Hafslund Oslo Celsio argumenterer derfor sterkt for at avgiftsøkningen ikke gjennomføres.

– Dagens CO2-avgift virker ikke etter hensikten. Slik markedet fungerer i dag, belaster avgiften i liten grad dem som produserer avfallet. Avgiften gir heller ingen klimaeffekt, sier Inderhaug.

Han viser til at eksporten av restavfall til Sverige har økt, og han frykter nå at den vil øke ytterligere fremover. Det vil i så fall gå utover norske muligheter for bedre utnyttelse av fjernvarme.

– Overskuddsvarme fra avfallsforbrenning og andre kilder, som kloakk og datasentre, er nøkkelen til å forløse fjernvarmens potensial for virkelig å avlaste kraftnettet. Da kan ikke politikerne legge opp til at selskapene må kjøpe strøm for å kunne produsere fjernvarme, sier Inderhaud.

Han er ikke motstander av Co2-avgift på søppelforbrenning, men mener at det må times riktig. Tiden er ikke inne nå, ifølge Inderhaug.

– Vi ber regjeringen innstendig om at avgiften fjernes eller legges på alt norsk restavfall som sendes til forbrenning, uansett om det forbrennes i Norge eller blir eksportert.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også