Tafjord Kraftvarme-leder advarer mot å videreføre avgift: – For et allerede sprengt kraftnett er jo dette en katastrofe

Irene Vik mener videreføring eller økning av avgift på avfallsforbrenning vil føre til konkurser.
SKEPTISK: Irene Vik i Tafjord Kraftvarme. | Foto: Norsk Fjernvarme
SKEPTISK: Irene Vik i Tafjord Kraftvarme. | Foto: Norsk Fjernvarme

Avgiften på avfallsforbrenning ble foreslått av Solberg-regjeringen og innført i Støre-regjeringens første statsbudsjett.

Irene Vik, daglig leder i Tafjord Kraft, mener det vil føre til konkurser i avfallsforbrenningsbransjen hvis avgiften videreføres og fremskyndede konkurser dersom avgiften økes.

– For et allerede sprengt kraftnett er jo dette en katastrofe. Utnyttelse av overskuddsvarme fra avfallsforbrenning i fjernvarmeanlegg avlaster i dag kraftnettet når det trenger det som mest i byer over hele landet, sier Vik i en pressemelding.

I tillegg til lederjobben i Tafjord Kraft er hun også er styreleder i Norsk Fjernvarme.­ 

Forbrenningsavgiften beregnes etter utslipp av andelen fossilt CO2 fra avfallsforbrenningen, et utslipp som skyldes plasten som finnes i restavfall som leveres til anleggene. Men ettersom forbrenningsanleggene ikke kan øke prisen på forbrenningen, gir ikke avgiften avfallsbesitteren insentiver til å sortere ut plast fra restavfallet, mener Vik.

I oktober i fjor fortalte Vik til Avfallsbransjen.no at økningen i forbrenningsavgiften påfører selskapet 14 millioner kroner i ekstrakostnader.

Hun mener hennes bedrift vil gå med titalls millioner kroner i underskudd på grunn av avgiften.

Vik sier årsaken til konkursfaren er at forbrenningsavgiften bare gjelder restavfall som leveres til norske anlegg. Siden de norske anleggene er i direkte konkurranse med svenske anlegg, som har andre rammebetingelser og lavere priser, er det ikke mulig for de norske anleggene å sette opp prisen tilsvarende avgiften.

– Forbrenningsavgiften lar seg ikke videreføre i markedet. Forbrenningsanleggene må dekke denne avgiften selv, sier hun.

I fjor ble rundt 3 TWh av overskuddsvarmen fra avfallsforbrenningen i Norge utnyttet til fjernvarme, viser Norsk Fjernvarmes tall.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også