Elvia-ansatt kritiserer Nord Pools datapriser: – Dette er hva jeg kaller å drepe innovasjon

Virksomhetsarkitekt Are Røssum-Haaland ber politikerne om å ta grep så data om strømprisene blir tilgjengelig uten at det koster flere titusener i året.
KRITISERER DATAPRISER: Elvias virksomhetsarkitekt er kritisk til at det koster veldig mye for å få tilgang til data om strømprisene. | Foto: Anders Lie Brenna
KRITISERER DATAPRISER: Elvias virksomhetsarkitekt er kritisk til at det koster veldig mye for å få tilgang til data om strømprisene. | Foto: Anders Lie Brenna

Informasjon om strømprisene er i utgangspunktet tilgjengelig på hjemmesiden til kraftbørsen Nord Pool, men det er begrenset hvor lang tid tilbake i tid som vises, og hvis man vil ha det i et maskinlesbart format må man betale for tilgangen.

Det får Elvias virksomhetsarkitekt, Are Røssum-Haaland til å reagere. I en kronikk i Europower, skriver han at tilgang til data om strømprisene er av nasjonal interesse, og at politikerne har sovet i timen når de har tillatt Nord Pool å ta seg godt betalt for data som er finansiert av norske skattepenger.

– Dette er altså data opprinnelig finansiert med norske skattepenger som i dag selges tilbake til norske virksomheter i dyre dommer, og dette er hva jeg kaller å drepe innovasjon, skriver Røssum-Haaland.

Tidligere kunne hvem som helst laste ned regneark med informasjon om strømpriser, forbruk, produksjon, utveksling og mer informasjon fra og med 2013 frem til og med i dag. Så stengte kraftbørsen tilgangen, og begynte å ta seg betalt for tilgangen. Det er også snakk om betydelige kostnader. 

Røssum-Haaland viser til at det koster 3750 euro per år for å få tilgang til strømprisene i Day Ahead-markedet. Det tilsvarer 41.771,62 kroner med dagens valutakurs, men det stopper ikke der. For dersom man skal ha en redistribusjonslisens, for å få lov til å videreformidle dataene, må man ut med en ekstra kostnad på 3500 euro (38.984,63 kroner) per år.

– Da er vi allerede på en årskostnad på minst 81.000 norske kroner, for bare morgendagens priser. Skal du ha andre typer data, kan du begynne å summere opp, skriver Røssum-Haaland.

Nå ber han politikerne om å ta grep for å sikre tilgangen til data om strømprisene, eller i det minste hindre at tilsvarende feilgrep skjer flere ganger.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også