Strid om EUs fjerde energimarkedspakke: Støre avviser forsinkelser

Mens Senterpartiet avviser EUs fjerde energimarkedspakke fullstendig, vil statsministeren foreløpig ikke avvise den. Han lover behandling «uten forsinkelser».
AVVISER FORSINKELSER: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier de skal gå gjennom tiltakene i EUs fjerde energimarkedspakke. | Foto: Javad Parsa / NTB
AVVISER FORSINKELSER: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier de skal gå gjennom tiltakene i EUs fjerde energimarkedspakke. | Foto: Javad Parsa / NTB
NTB

– I den pakken skal vi gå gjennom de forskjellige tiltakene: det som er EØS-relevant, det som er riktig for Norge å gjøre. Et spørsmål som er kommet opp, er om det er forslag her som handler om myndighetsoverføring fra Norge. Tjener det våre interesser?, sa statsminister Jonas Gahr Støre i Stortinget onsdag.

Han ble utfordret av Venstre-leder Guri Melby, som ville ha en garanti for at EUs fjerde energimarkedspakke, også kalt «ren energi-pakken», blir innført i Norge.

– Gjennomføringen av ren energi-pakken er avgjørende for å nå Norges klimamål, og for å sikre forutsigbare og stabile rammevilkår for norsk næringsliv, sa Melby.

Forsvarlig behandling – uten forsinkelser

Hun fikk ingen garanti fra statsministeren.

– Man gir ikke et blankosvar på det. Vårt ansvar er å leve opp til EØS-avtalen og ivareta norske interesser, og gå for den type samarbeid som gjør at vi raskere kan nå klimamålene, sa Støre.

Han la til at regjeringen kommer til å gå grundig gjennom pakken.

– Så skal vi behandle disse sakene på forsvarlig måte og uten forsinkelse, sa Støre.

Regjeringen har tidligere blitt beskyldt for å trenere saken, nettopp fordi det kan være vanskelig for Arbeiderpartiet og Senterpartiet å bli enige. Senterpartiet har nemlig gjort det klart at det er uaktuelt å si ja til EUs fjerde energimarkedspakke.

Vil ha rask implementering

Den fjerde energimarkedspakken ble vedtatt i EU i 2018 og 2019.

Melby er bekymret for tidsbruken og viser til at Norge brukte ti år på å innføre den tredje energimarkedspakken.

– Det er viktig med en rask implementering av den nye pakken for å sikre like rammevilkår i hele det nordiske markedet, sier hun.

I Stortinget trakk Støre i stedet fram den grønne alliansen Norge nå skal inngå med EU. Han sier det bare er Japan som har gjort noe lignende tidligere.

– Det er et omfattende samarbeid som jeg vil vektlegge, fordi det gir muligheten til å gå videre på så mange delområder. EU-direktivene er viktige, men dette er altså en avtale av politisk vilje mellom to parter som åpner muligheten for å virkelig gå langt langs den veien.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også