Vedum vender tommelen ned for EUs fjerde energipakke

– Vi kommer ikke til å være med på EUs fjerde energipakke.
SIER NEI: – Den ligger ikke på regjeringens bord nå, og når den eventuelt havner der, så vil ikke Sp kunne la den passere. Vi kommer ikke til å gi fra oss mer makt på det området.
SIER NEI: – Den ligger ikke på regjeringens bord nå, og når den eventuelt havner der, så vil ikke Sp kunne la den passere. Vi kommer ikke til å gi fra oss mer makt på det området.
NTB

Senterpartiet vil stemme ned EUs fjerde energipakke, også kalt «ren energi»-pakken, når den kommer på regjeringens bord, ifølge Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

– Den ligger ikke på regjeringens bord nå, og når den eventuelt havner der, så vil ikke Sp kunne la den passere. Vi kommer ikke til å gi fra oss mer makt på det området. Det ligger en innstilling fra sentralstyret til landsmøtet om å gå mot denne pakken. Det vil overraske meg stort om ikke det blir vedtatt, sier Senterparti-leder og finansminister Trygve Slagsvold Vedum til Dagbladet.

Han stiller seg dermed bak holdningen parlamentarisk leder Marit Arnstad la for dagen i forrige uke:

– Vi kommer ikke til å være med på EUs fjerde energipakke. Vi var mot tredje (Acer) og argumenterte mot den. De argumentene står seg godt. Vi kommer aldri til å stemme for å utvide myndigheten til Acer og ønsket om et felles europeisk energimarked, sa Arnstad.

Vurderer innlemming

I EUs fjerde energimarkedspakke er mye av regelverket i den tredje energimarkedspakken, som ble vedtatt av Stortinget i 2018, revidert.

I tillegg er det mye nytt regelverk. Olje- og energidepartementet vurderer nå om regelverket er relevant for innlemming i EØS-avtalen, og om det er behov for eventuelle EØS-tilpasninger.

Senterpartiet vil at Norge skal bruke vetoretten for å hindre at pakken blir norsk lov gjennom EØS-avtalen.

Mangeårig motstand

Allerede i 2019 varslet partiet at det ville stemme imot innføring av EUs fjerde energimarkedspakke. Vedum gjentok før valget i 2021 at partiet ville legge ned veto mot pakken som vil knytte Norge tettere til EUs energisamarbeid.

I fjor høst gikk energipolitisk talsperson Per Martin Sandtrøen ut med et klart krav til regjeringspartner Arbeiderpartiet: EUs fjerde energimarkedspakke må ikke bli vedtatt, ifølge Klassekampen.

Han slo fast at det vil være umulig for Sp å sitte i en regjering som vedtar den fjerde energipakken.

Sp er imot

I resolusjonsforslaget som skal behandles på Sps landsmøte i mars, står det blant annet at «for å hindre ytterligere avgivelse av norsk suverenitet over norsk energipolitikk, sier Senterpartiet nei til EUs fjerde energimarkedspakke. Senterpartiet er mot å gi mer makt over norsk energipolitikk til EU og denne energimarkedspakken vil svekke Norges handlefrihet på energiområdet.»

Sp også hele tiden har vært imot tilknytningen til EUs energibyrå Acer, poengterer Vedum.

– Vi mente det var uklokt å gå inn i Acer, og mener det fortsatt. Vi må forholde oss til det flertallet som er, men utnytte det handlingsrommet som er, sier han.

Venstre mener Støre må på banen

Venstre er kritisk til Senterpartiets uttalelser De mener energipakken er helt nødvendig for at Norge skal nå klimaforpliktelsene i blant annet Parisavtalen.

Energipolitisk talsperson Ola Elvestuen (V) har onsdag kveld stilt skriftlig spørsmål til statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) om hvordan Arbeiderpartiet stiller seg til regjeringspartnerens posisjon.

– Vi forventer at Støre sørger for at fjerde energimarkedspakke implementeres i norsk rett. Den er EØS-relevant, og det overordnede målet med regelverket er å sørge for en raskere overgang fra fossil til ren energi, oppfylle klimaforpliktelsene i Parisavtalen og sørge for forsyningssikkerhet og konkurransedyktige energipriser, sier Elvestuen.

(©NTB)

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også