Vestre i møter om Bidens skattepakke: – Norge er på agendaen i USA

– Det var en særdeles produktiv dag. Jeg er happy, sier næringsminister Jan Christian Vestre.
USA-SAMTALER: – Norge er definitivt på agendaen i USA. | Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
USA-SAMTALER: – Norge er definitivt på agendaen i USA. | Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
NTB

Næringsminister Jan Christian Vestre måtte dra hjem fra USA uten konkrete løfter om at Norge får ta del i skattepakken IRA. Han er likevel fornøyd med besøket.

Vestre er tirsdag tilbake i Oslo etter en snarvisitt i USA, hvor han har prøvd å forhandle om Norges tilgang til det amerikanske markedet etter Biden-administrasjonen gigaskattepakke Inflation Reduction Act (IRA).

Mandag var Vestre på et møtemaraton med representanter på høyt politisk nivå i Det hvite hus, i det amerikanske handelsdepartementet og i finansdepartementet.

Seks timer etter første møte, var visitten over.

Vestre mener besøket var vellykket.

– Det var en særdeles produktiv dag. Jeg er happy, konkluderer næringsministeren.

Fortsetter dialogen

Vestre forteller at Norge og USA er enige om å styrke det grønne industrisamarbeidet og jobbe for en raskere omstilling i økonomien, og at det er et arbeid som skal prioriteres både i Oslo og Washington.

Men han fikk ingen konkrete løfter om at Norge får ta del i godene fra IRA-pakken.

– Vi er enige om å fortsette den nære dialogen fremover. Jeg opplevde at argumentene våre ble lyttet til og notert ned, og at det var en forståelse for de argumentene, sier Vestre.

– For Norges del handler det ikke om at vi krever særbehandling, men at vi har mye å legge på bordet som har stor kommersiell verdi for amerikanerne, legger han til.

Kan bli ny USA-tur

Næringsministeren utelukker ikke et nytt USA-besøk i løpet av de nærmeste månedene.

– Det er for tidlig å si hva som blir neste steg, men jeg håper jeg kan fortelle mer om dette fram mot sommeren, sier Vestre.

Næringsministeren mener han hadde flaks med timingen for USA-besøket.

– Norge er definitivt på agendaen i USA, sier han.

Tre dager tidligere, på fredag, var EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen i Washington for å forhandle om IRA med president Joe Biden.

Lener seg på EU

I likhet med Norge, prøver EU å få unntak fra IRA-regelen som sier at subsidier kun kan gå til helamerikanske verdikjeder.

Hvis EU får en avtale med USA, er Norge opptatt av å bli inkludert.

Vestre føler seg trygg på at EU også snakker Norges sak.

– Jeg kjenner ikke detaljene i det som ble diskutert, men jeg opplever at Brussel forstår verdien av å ivareta det indre markedet, som Norge er en del av. Jeg føler meg trygg på at det blir formidlet i dialogen EU har med sine handelspartnere, også USA, sier han.

Industriavtale nærmer seg

Regjeringen har også satt ned en topptung arbeidsgruppe som skal se på hvordan Norge kan lime seg enda tettere på EU i deres respons på IRA-pakken, skriver Dagens Næringsliv.

Gruppen består av toppbyråkrater, sjefer og saksbehandlere fra fem departementer og skal levere et innspill til regjeringen, forteller Vestre.

I tillegg jobber Norge med å få på plass en grønn industriavtale med EU på batterier og mineraler. Det var tema da Vestre nylig tok imot EU-kommisjonens visepresident Maros Sefcovic i Oslo.

– Vi er snart i mål med den grønne industriavtalen og håper vi får signert den før sommeren, sier Vestre.

(©NTB)

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også