Koparvike småkraftverk gir strømstøtte til Ukraina

Nils Arne Bergsund oppfordrer alle som eier småkraftverk å gjøre det samme.
STRØMSTØTTE: Koparvike småkraftverk tjener godt på høye strømpriser, derfor mener eieren det er viktig å gi av overskuddet til Ukraina. | Foto: Wikimedia Commons
STRØMSTØTTE: Koparvike småkraftverk tjener godt på høye strømpriser, derfor mener eieren det er viktig å gi av overskuddet til Ukraina. | Foto: Wikimedia Commons

Eieren av Koparvike småkraftverk, Nils Arne Bergsund, gir noe av overskuddet til Norsk Ukrainsk brann- og ambulansestøtte, skriver avisa Valdres.

– Det er så ille det som skjer i Ukraina. Putin bomber kraftverk og ledningsnett sønder og sammen. Han lar sivilbefolkninga lide, sier Bergsund til avisa Valdres.

Bergund forklarer at på grunn av de høye strømprisene får han godt betalt for strømmen akkurat nå. Derfor er det naturlig at han gir noe tilbake, og han har derfor donert 50.000 kroner til Norsk Ukrainsk brann- og ambulansestøtte. Pengene skal brukes på aggregater. Bergsund utfordrer alle som eier småkraftverk å gjøre det samme.

– Mange i Ukraina går en kald vinter i møte. Da får vi som har vettet i behold sørge for at ukrainerne får tilbake noe av strømmen, sier Bergsund.

Koparvike kraftverk er et lite elvekraftverk i Begna, som ligger i Sør-Aurdal kommune i Innlandet fylke. Eleven er ikke demmet opp, og kraftverket bruker 15 prosent av vannføringen i elven som har en fallhøyde på 5 meter. Det er installert en horisontal kaplanturbin på 500 kw.

Norsk Ukrainsk brann- og ambulansestøtte forbereder sendingen av aggregatene til Øst-Ukraina.

– Gaven fra Nils Arne er kjærkommen. For den summen kan vi kjøpe åtte-ni aggregater. Vi kjøper dem direkte fra importøren så vi får god pris. Vi er en ideell organisasjon, så alle pengene vi får blir brukt til å støtte Ukraina, forteller Erland Nikolai Berg, styremedlem og økonomiansvarlig i Norsk Ukrainsk brann- og ambulansestøtte, til avisa Valdres.

På telegram skriver Ukrenergo, den ukrainske systemoperatøren, at energisystemet i Ukraina har tålt 9 missilangrep og 12 drone-angrep fra russerne i løpet av de siste tre månedene. 

«Per 28. desember har strømmangelen i systemet økt. Dette skyldes nedstengning av enkelte kraftverk på grunn av angrep på infrastrukturen i den østlige regionen» skriver Ukrenergo. 

Det er ikke nok kraft til å dekke strømbehovet. Det er satt inn forbruksbegrensninger i alle regioner, og overskridelser fører til nødutkobling. Noen regioner har sonevis roterende utkobling. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også