Entelios-sjefen reagerer på fastprisavtaler: – Kan i prinsippet drepe Nasdaq

– Hvis Nasdaq er borte på grunn av dette om to år, så er markedsplassen vår borte. Da har man ødelagt et marked på grunn av en to års krise, sier Kolbjørn Hembre.
Entelios-sjef Kolbjørn Hembre frykter at et norsk marked for fastprisavtaler til bedriftene vil kunne ødelegge markedsplassen Nasdaq. | Foto: Agder Energi
Entelios-sjef Kolbjørn Hembre frykter at et norsk marked for fastprisavtaler til bedriftene vil kunne ødelegge markedsplassen Nasdaq. | Foto: Agder Energi

I et intervju med Montel sier Entelios-sjef Kolbjørn Hembre at han frykter at et norsk marked for fastprisavtaler til bedriftene vil kunne ødelegge markedsplassen Nasdaq.

– Dette kan jo i prinsippet drepe Nasdaq, sa Hembre til Montel på sidelinjen på Entelios Energy Day i Oslo torsdag ettermiddag.

Entelios, som eies av Agder Energi, er en av de største leverandørene av strøm og bærekraftige energiløsninger til det nordiske bedriftsmarkedet.

Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) har gjentatte ganger oppfordret kraftbransjen til å komme med tilbud på lange kraftavtaler med en pris på mellom 50 øre og 1 krone/KWh.

Regjeringen har lagt frem kontraktsunntak i grunnrenteskatten knyttet til fastprisavtaler som i første omgang vil være tidsavgrenset og skal gjelde for kontrakter som inngås i løpet av 2022, 2023 og 2024.

Montel skriver at Hembre er redd markedsplassen for nordiske finansielle kontrakter kan forsvinne i løpet av de to årene fastprisavtalene i utgangspunktet er satt til å vare, fordi disse fastprisavtalene vil trekke ytterligere volum vekk fra Nasdaq, som allerede sliter med den laveste omsetningen siden 1997.

– Min hovedfrykt er at vi gjennom mange år har bygd opp en markedsplass for sikring av priser gjennom Nasdaq, men med den måten dette blir rigget på, så utfordrer man det. Den perioden fastprisordningen skal vare er jo satt til to år. Hvis Nasdaq er borte på grunn av dette om to år, så er markedsplassen vår borte. Da har man ødelagt et marked på grunn av en to års krise, sier Hembre til Montel.

Som EnergiWatch tidligere har skrevet om, har Nasdaq-sjefen Georg Aasen advart mot dårlig likviditeten i fremtidsmarkedet og reduserte muligheter for prissikring.

Aasen forklarer at de nye skattereglene vil redusere handelen på Nasdaq fordi regjeringens forslag innebærer at Nasdaq-kontraktene ikke kan legges til grunn for skatteberegningen på grunnrente og høyprisbidraget som slår inn ved priser over 70 øre/kWh.

– Altså må produsentene betale skatt målt mot spotprisen dersom de bruker våre kontrakter innenfor det regulerte markedet, sier Aasen til EnergiWatch.

Dermed er det bedre for kraftselskapene å inngå bilaterale PPA-avtaler (Power Purchasing Agreement) istedenfor å inngå åpne avtaler på Nasdaq hvis prisen settes over 70 øre/kWh. Dette er ikke i tråd med EUs forslag og vil føre til økt bilateral aktivitet utenfor det regulerte markedet.

EnergiWatch har tidligere omtalt hvordan Eviny flytter kontrakter fra Nasdaq til bilaterale avtaler.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også