Valhall har produsert 1,1 milliarder fat olje i løpet av 40 år

Aker BP tror Norges sjette lisens vil klare å runde to milliarder fat i løpet av de neste 40 årene.
40 ÅRS JUBILEUM: Valhall begynte produksjonen 1. oktober 1982, og har produsert 1,1 milliarder fat olje. | Foto: Anders Lie Brenna
40 ÅRS JUBILEUM: Valhall begynte produksjonen 1. oktober 1982, og har produsert 1,1 milliarder fat olje. | Foto: Anders Lie Brenna

Lørdag 1. oktober var det 40 år siden Valhall-feltet begynte å produsere olje. Da var målet å produsere 250 millioner fat, men så langt har det blitt produsert over fire ganger så mye. For siden oppstarten i 1982 har feltet produsert 1,1 milliarder fat olje og Aker BP tror feltet skal klare å passere to milliarder oljefat i løpet av de neste 40 årene.

- Utviklingen av Valhall preges av en kontinuerlig søken etter nye og mer effektive måter å utvinne olje og gass på, og samtidig en sterk vilje blant eierne til å videreutvikle området. Resultatet er både en teknologiutvikling og verdiskaping som knapt noen så for seg da feltet begynte å produsere for 40 år siden, sier administrerende direktør i Aker BP, Karl Johnny Hersvik i en pressemelding.

Valhall-feltet var den sjette norske letelisensen som ble utlyst da den ble tildelt i 1968, og funnet ble gjort i 1975. De tre originale plattformene fra oppstarten i 1982 er stengt ned og transportert til land. Der ble nær 100 prosent av plattformer og stålunderstell resirkulert.

I 2013 ble Valhall det første feltet som ble elektrifisert med strøm fra land. Det reduserte CO2-utslippene med 300.000 tonn i året. Nå er Valhall et av seks felt som er elektrifisert med strøm fra land.

Ifølge faktanettstedet NorskPetroleum.no er det investert 91,9 milliarder kroner, og det er planlagt ytterligere investeringer for 10,2 milliarder kroner. Aker BP opplyser imidlertid at de skal levere plan for utbygging og drift (PUD) der det skal utvide med Valhall PWP og Fenris-feltet for 40-50 milliarder kroner de neste årene.

Aker BP er operatør på Valhall, og de eier 90 prosent av lisensen. De siste 10 prosentene eies av Pandion Energy.


Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også

NYTT HJEMMEBATTERI: Stefan Jansson i svenske Polarium and Edgeir Aksnes i det norske strømselskapet Tibber begynner å levere hjemmebatteri fra høsten 2023. | Foto: Tibber

Tibber lanserer hjemmebatteri

For abonnenter