Norwea og Energi Norge: – Viktig milepæl

– Nå tar Norge et helt avgjørende skritt på veien mot havvind i norske havområder, sier Åslaug Haga.
FORNØYD: Norwea-sjef Åslaug Haga er fornøyd med fremdriften i havvind-satsingen. | Foto: Norvea
FORNØYD: Norwea-sjef Åslaug Haga er fornøyd med fremdriften i havvind-satsingen. | Foto: Norvea

Regjeringen la tirsdag frem forslag til tildelingskriterier og valg av auksjonsmodell for havvind-prosjektene Sørlige Nordsjø II og Utsira Nord. Det har skapt jubel i bransjeforeningene Norwea og Energi Norge.

– Nå tar Norge et helt avgjørende skritt på veien mot havvind i norske havområder. Hvis tidsplanen for det videre arbeidet nå overholdes, så kan dette bli starten på et nytt industrieventyr for Norge, sier Åslaug Haga, daglig leder i Norwea, i en pressemelding.

– At vi nå får konkrete forslag til hvordan vi skal bygge havvind på norsk sokkel er en viktig milepæl. Da kan vi fortsatt nå myndighetenes mål om utlysning av havvind i første kvartal 2023, og tildeling i løpet av 2023, sier Jon Evang, fagsjef havvind i Energi Norge i en pressemelding..

Pakken ble presentert av olje- og energiminister Terje Aasland (Ap). Han la den samtidig ut på høring med frist til 6. januar.

Både Norwea og Energi Norge er klare med noen tilbakemeldinger allerede nå, samtidig som de presiserer at de må studere forslaget nærmere i tiden frem til høringsfristen.

– Næringen har vært opptatt av at tildelingene ikke skal gjøres utelukkende basert på pris, både på Utsira Nord og Sørlige Nordsjø. Dette er viktig for at utbyggingen av havvind skal gjøres av aktører som er gode på bærekraft og sameksistens med fiskeri, og for at satsingen legger til rette for utvikling av norsk leverandørindustri, sier Haga.

Hun trekker spesielt frem valget av differansekontrakter som svært gledelig.

– Vi er særlig glade for at regjeringen har lyttet til næringen og peker på differansekontrakter. Det er en rimelig løsning for staten som gir risikoavlastning til aktørene og får ned kapitalkostnadene, sier Haga.

Energi Norge er på sin side bekymret for at satsingen på flytende havvind på Utsira Nord ikke blir så kraftfull, som de mener er nødvendig.

– Slik regjeringen foreslår dette kan vi ende med at bare ett av tre prosjekt får støtte på Utsira Nord, mens de to andre går en mer uviss fremtid i møte. Dermed kan vi risikere å vanne ut Norges satsing på flytende havvind, i en fase hvor vi har alt å tjene på å styrke posisjonen vår der, sier Evang.

Fra 1. januar 2023 slås Norwea og Energi Norge sammen, og blir Fornybar Norge. Åslaug Haga skal lede den nye organisajonen.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også