Offshore Norge: – Dette er en merkedag for etableringen av en havvindnæring på norsk sokkel

Bransjeorganisasjonen er fornøyd med startskuddet, men forventer at både Sørlige Nordsjø II og Utsira Nord utlyses første kvartal neste år.
MERKEDAG FOR HAVVINDEN: – Vi forventer a tidsplanen med å utlyse areal på Utsira Nord og Sørlige Nordsjø II i første kvartal 2023 og tildele areal i 2023 opprettholdes | Foto: Offshore Norge
MERKEDAG FOR HAVVINDEN: – Vi forventer a tidsplanen med å utlyse areal på Utsira Nord og Sørlige Nordsjø II i første kvartal 2023 og tildele areal i 2023 opprettholdes | Foto: Offshore Norge

Tirsdag la regjeringen frem sine forslag til prekvalifiseringskriterier, tildelingskriterier og auksjons- og støttemodell for den norske havvindsatsingen.

– I dag starter havvindeventyret for alvor! Vi skal tildele arealer tilsvarende 30.000 MW innen 2040, og nå presenterer vi rammene for tildeling i Utsira nord og de første områdene i Sørlige Nordsjø II, sier olje- og energiminister Terje Aasland i en pressemelding.

Forslagene sendes ut på høring, med innspillsfrist 6. januar.

Bransjeorganisasjonen Offshore Norge, tidligere Norsk olje og gass, er i første omgang godt fornøyde med at dette nå blir avklart.

– Dette er en merkedag for etableringen av en havvindnæring på norsk sokkel. Det er starten for en industriell havvindsatsning, og vil gi forutsigbarhet for havvindutviklere og leverandører som vil satse på havvind på norsk sokkel, sier administrerende direktør i Offshore Norge, Hildegunn T. Blindheim i en pressemelding.

Hun representerer oljeselskaper og havvindutbyggere, samt offshore-leverandørindustrien, og de er veldig opptatt av å få fortgang i havvindsatsingen slik at det blir en naturlig overgang for leverandørene fra olje og gass til fornybar energi på sokkelen.

– Flere land ser de samme mulighetene for å utvikle en havvindnæring og leverandørindustri, og det er derfor avgjørende at regjeringen opprettholder tempoet, sier Blindheim.

Hun presiserer samtidig at det er helt nødvendig å holde en stram tidsplan, og er veldig opptatt av at arealene må utlyses snarest.

– Vi forventer a tidsplanen med å utlyse areal på Utsira Nord og Sørlige Nordsjø II i første kvartal 2023 og tildele areal i 2023 opprettholdes, sier Blindheim.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også