Aasland håper på havvind-produksjon innen 2029

– Jeg ser frem til innspill fra næringen. Vi har ingen tid å miste, sa Aasland under lanseringen av høringsrunden for Sørlige Nordsjø II og Utsira Nord.
REDEGJORDE: Olje- og energiminister Terje Aasland la frem nye rammevilkår for havvind tirsdag. | Foto: Lise Åserud/NTB
REDEGJORDE: Olje- og energiminister Terje Aasland la frem nye rammevilkår for havvind tirsdag. | Foto: Lise Åserud/NTB

I pakken som sendes på høring presenterer regjeringens forslag til prekvalifiseringskriterier, kvalitative kriterier samt tildelings-, auksjons- og støttemodell. I høringen er det også en oversikt over inndelingen av områder for Sørlige Nordsjø II og Utsira Nord, skriver regjeringen i en pressemelding.

—Vi skal tildele arealer tilsvarende 30.000 MW innen 2040, og nå presenterer vi rammene for tildeling i Utsira Nord og de første områdene i Sørlige Nordsjø II. Samarbeid er en nøkkel for å lykkes, og jeg håper vi får mange innspill i høringen som nå sendes ut. Dette vil sette standarden for havvind i Norge, sier Aasland i meldingen.

Første tildeling neste år

Areal i Sørlige Nordsjø II skal tildeles i løpet av 2023. Utsira Nord kan ta noe lenger tid, sa statsråden under pressekonferansen. Han håper de første turbinene kan være i drift i 2029.

– Realistisk i god tid før 2030. 2029 er mitt klare mål for dette. Kan vi gjøre det raskere, er det veldig bra, sa Aasland på spørsmål fra TV 2 under pressekonferansen.

Han la til at han mener interessen fra energibransjen er «enorm».

Det vil gjennomføres en prekvalifisering av aktører som ønsker å konkurrere om å få tildelt areal i Sørlige Nordsjø II, første fase. For Utrsira Nord vil det også settes et tak for antall aktører som kan bidra i konkurransen om områder.

Helst uten statsstøtte

Det kan også bli aktuelt å gi statstøtte. Nivået på denne støtten er foreløpig ikke kjent, og strømprisen vil også ha påvirkning.

– Jeg kommer tilbake til en egen proposisjon til støtteordninger i løpet av første kvartal 2023, sa Aasland.

I regjeringens høringsbrev er det mest ønskelig å gjøre Sørlige Nordsjø II uten statsstøtte:

«Avhengig av kostnadsutvikling og kraftpris, kan det være mulig å realisere et godt prosjekt i første fase av Sørlige Nordsjø II uten statsstøtte. Regjeringen ønsker derfor å tildele første fase av Sørlige Nordsjø II uten statsstøtte. Samtidig har regjeringen tatt høyde at prosjektet kan ha behov for statsstøtte for å bli realisert. Den foreslåtte tildelingsmodellen legger til rette for at arealet kan tildeles både med og uten støtte», heter det i brevet.

Fristen for å komme med høringsinnspill er 6. januar.

– Jeg ser frem til innspill fra næringen. Vi har ingen tid å miste, sa statsråden under pressekonferansen.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også