Vil sende strømmen fra Sørlige Nordsjø II direkte til Grenland

– Det er raskere å legge disse kablene til Grenland enn å bygge ut dagens kraftlinjer mellom Kristiansand og Grenland.
HAVVIND TIL GRENLAND: Industrien i Grenland trenger mye mer kraft i årene fremover, og argumenterer for at det kan løses ved å sende vinden fra Sørlige Nordsjø II direkte til Grenland. | Foto: Joachim Adrian
HAVVIND TIL GRENLAND: Industrien i Grenland trenger mye mer kraft i årene fremover, og argumenterer for at det kan løses ved å sende vinden fra Sørlige Nordsjø II direkte til Grenland. | Foto: Joachim Adrian

Havvindområdet Sørlige Nordsjø II er ett av to områder som regjeringen har åpnet for vindkraft. Det ligger ca. 200-220 km fra land, noe som vil kreve svært lange DC-kabler for å ilandførestrømmen som skal produseres av vindturbinene ute til havs.

skriver Telemarksavisa at industrien i Grenland tar til orde for at det bør legges enda lengre kabler, slik at strømmen kan ilandføres lengre nord, og langt inn i Oslofjorden.

– Å føre kabler til Grenland er 150 kilometer lenger og vil gi økte kostnader. Men det er raskere å legge disse kablene til Grenland enn å bygge ut dagens kraftlinjer mellom Kristiansand og Grenland, sier Bård Stranheim fra Powered by Telemark til Telemarksavisa.

Industrien i Grenland trenger veldig mye mer kraft i årene som kommer. I dag bruker de omtrent 2000 MW, men de forventer å doble behovet til 4000 MW i løpet av kort tid. Det betyr at de trenger tilgang til mer strøm, og det må enten skje i form av økt kapasitet i strømnettet på land - eller ved å ilandføre strømmen direkte fra Sørlige Nordsjø II.

Stranheim og industrien i Grenland innser at de får en tøff jobb med å overbevise olje- og energiminister Terje Aasland, men de ser kampen som helt nødvendig. For det koker uansett ned til at regionen trenger mer kraft i årene fremover.

– Det er ikke kabelen som er det viktige men det å få kraft. Får vi via dette prosjektet Statnett til å forsere oppgraderingen av nettet er mye gjort, sier varaordfører Trond Ballestad til Telemarksavisa.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også