Ordfører etterlyser forbud mot kryptofabrikker

– Vi skulle heller ha brukt kraften som går til kryptoutvinning til å gi energi til den allerede etablerte industrien i kommunene.
ØNSKER KRYPTOFORBUD: – Vi skulle heller ha brukt kraften som går til kryptoutvinning til å gi energi til den allerede etablerte industrien i kommunene. | Foto: Pixabay
ØNSKER KRYPTOFORBUD: – Vi skulle heller ha brukt kraften som går til kryptoutvinning til å gi energi til den allerede etablerte industrien i kommunene. | Foto: Pixabay
NTB

Flere ordførere i Nord-Norge reagerer på konsekvensene kryptofabrikker har for kommunene deres, og ber om sterkere statlig regulering av industrien.

Dagsavisen meldte i forrige uke at kryptofabrikkenes strømforbruk i Nord-Norge tilsvarer nesten hele strømårsforbruket for regionen Lofoten.

I Hadsel kommune ligger Stokmarknes datasenter, en av fabrikkene som utvinner kryptovaluta i Nord-Norge. Ordfører Lena Arntzen (H) sier til Dagsavisen at kommunene ikke kan gjøre noe, siden det er Statnett som gir konsesjon til nettilknytning.

– Vi skulle heller ha brukt kraften som går til kryptoutvinning til å gi energi til den allerede etablerte industrien i kommunene, sier hun, og viser til hjørnesteinsbedriften Nordlaks.

Dette selskapet sysselsetter over 800 mennesker, men har fått avslag på søknad om konsesjon grunnet kraftmangel, sier Arntzen.

– Verden trenger mat og proteiner – ikke krypto. Som ordfører smerter det at utviklingen i eksisterende næringsliv bremses, sier hun.

Ordfører Marlen Rendall Berg (Sp) i Fauske sier at hun etterlyser et nasjonalt forbud mot krypto-utvinning.

– Det er min personlige mening. Vi har ikke behandlet det i kommunestyret, men som ordførerkandidat for Senterpartiet i Fauske kan jeg si det, sier hun.

(©NTB)

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også