Kryptofabrikkene i Nord-Norge bruker nesten like mye strøm som Lofoten

– Den største lokale verdiskapningen som datasentre legger igjen er i form av nettleie til lokale nettselskaper, sier Carsten Lier, samfunnskontakt i Stokmarknes Datasenter.
440 GWH: Kryptofabrikker i Nord-Norge brukte 440 GWh strøm i Nord-Norge i 2022. Det er nesten like mye som strømforbruket i hele Lofoten. | Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
440 GWH: Kryptofabrikker i Nord-Norge brukte 440 GWh strøm i Nord-Norge i 2022. Det er nesten like mye som strømforbruket i hele Lofoten. | Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
NTB

Kryptofabrikkene i Nord-Norge brukte i fjor rundt 440 GWh strøm. Til sammenligning var forbruket i hele Lofoten 475 GWh i 2022.

Dagsavisen har undersøkt hvor mye strøm kryptofabrikkene i Nord-Norge faktisk brukte gjennom fjoråret. Svaret er at disse fabrikkene bruker nesten like mye strøm som Lofoten, nesten en halv TWh.

Den totale strømproduksjonen i Nord-Norge i fjor var på 30 TWh, ifølge analysefirmaet Volue Insight. En tredel gikk til eksport, resten ble brukt i landsdelen. Det betyr at kryptoforbruket tilsvarer 2,5 prosent av strømforbruket i Nord-Norge i fjor.

Stortingsrepresentant Sofie Marhaug i Rødt kaller Dagsavisens funn for en kraftpolitisk skandale.

– Det er helt ko-ko. Vi kan ikke la den utviklingen fortsette, vi må stoppe det før det er for sent, sier Marhaug.

Carsten Lier, samfunnskontakt i Stokmarknes Datasenter, en av kryptofabrikkene i Nord-Norge, sier datasentrene i kryptobransjen søker seg dit det er kraftoverskudd og best rammebetingelser.

– Datasentrene kjøper og benytter kraft som ellers går til eksport, eller, der det ikke er overføringskapasitet, går rett på havet eller i elven, sier Lier.

Han bemerker at norske datasentre betaler for energien de bruker.

– I sum er verdiskapningen betydelig, sier han, og sier den største lokale verdiskapningen som datasentre legger igjen er i form av nettleie til lokale nettselskaper.

(©NTB)

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også