Statnett venter en utfordrende vinter

– Selv om vannmagasinene er fylt opp noe de siste ukene, vurderer vi fortsatt kraftsituasjonen som stram i Sør-Norge.
FORTSATT UTFORDRENDE: – Selv om vannmagasinene er fylt opp noe de siste ukene, vurderer vi fortsatt kraftsituasjonen som stram i Sør-Norge. | Foto: Terje Pedersen / NTB
FORTSATT UTFORDRENDE: – Selv om vannmagasinene er fylt opp noe de siste ukene, vurderer vi fortsatt kraftsituasjonen som stram i Sør-Norge. | Foto: Terje Pedersen / NTB

Energikrisen og krigen i Ukraina vil føre til en stram energivinter, men Statnett mener Norge isolert sett har nok kraft også til de kaldeste vinterdagene.

Energisituasjonen i Norge er fortsatt stram, og det kan bli lite vann i magasinene til våren, og det kan bli mangel på kraft i landene rundt Norge på de kaldeste dagene, ifølge Statnett.

– Selv om vannmagasinene er fylt opp noe de siste ukene, vurderer vi fortsatt kraftsituasjonen som stram i Sør-Norge, sier konserndirektør Peer Olav Østli i Statnett.

En fersk europeisk rapport viser at kraftsystemet i Norden og Baltikum har små marginer når det gjelder energi og effekt til vinteren, og det kan bli en stor utfordring å dekke kraftbehovet i timene med aller mest forbruk.

Særlig på slutten av vinteren kan det bli en svært stram situasjon dersom det blir vanskelig å importere fra nabolandene og vinteren i tillegg blir kald.

– Den stramme kraftsituasjonen handler om vinteren som helhet, ikke enkelttimer. For landene rundt oss er det en utfordring at de risikerer å ikke ha nok strøm til timene med høyest forbruk. Norge er det eneste av de nordiske landene som isolert sett nå har tilstrekkelig effekt i kraftsystemet til å håndtere forbruket også på de kaldeste vinterdagene. Samtidig vil også store ubalanser i Norden kunne påvirke driften av kraftsystemet i Norge, understreker Østli.

Statnett mener det er et stort behov for ytterligere investeringer i både mer effekt og mer kraftproduksjon i Norge for å møte det økende kraftbehovet i årene som kommer.

(©NTB)

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også