Anders Østby blir direktør for sol og landvind i Hafslund Vekst

– Det er de billigste formene for fornybar kraft, og de energikildene som lar seg realisere raskest. Det er essensielt de neste 10 årene i påvente av en mer moden og realiserbar havvindsatsning.
Anders Østby kunne ønske alle forstod forskjellen på energi og effekt, og motiveres av å nå klimamålene. | Foto: Hafslund
Anders Østby kunne ønske alle forstod forskjellen på energi og effekt, og motiveres av å nå klimamålene. | Foto: Hafslund

Anders Østby kommer fra stillingen som direktør kraftmarked i Hafslund, og har også vært direktør for produksjon i Hafslund Eco Vannkraft. Han har hatt ansvar for byggingen av Hafslunds kraftstasjoner på Kykkelsrud og Vamma, og har vært direktør nettutbygging i det som tidligere het Hafslund Nett. 

– Jeg gleder meg aller mest til å jobbe frem gode prosjekter for ny fornybar kraft og alt som det innebærer, og lykkes sammen gode kollegaer og lokalsamfunn. I tillegg til å utnytte potensialet innenfor vannkraft, så må Norge og resten av Europa realisere mer fornybar kraft, blant annet gjennom storskala sol og landvind, sammen med andre lagringsløsninger og forbrukerfleksibilitet, sier Østby til EnergiWatch.

– Solkraft og landvind er de billigste formene for fornybar kraft, og de energikildene som lar seg realisere raskest. Dette mener jeg er essensielt de neste 10 årene i påvente av en mer moden og realiserbar havvindsatsning, legger han til. 

Han forteller at mer fornybar kraft blir svært viktig for å sikre et godt grunnlag for etablering av nye grønne industrier, samt for avkarbonisering av den eksisterende industrien. 

– Dette handler mye for min del om Norges og Europas reise frem mot et klimanøytralt 2050, og hvor vi evner å utvikle gode alternativer for norsk økonomi og velferd som gradvis blir mindre avhengig av olje og gass. Dette synes jeg gir mye mening og er motiverende å jobbe med, sier Østby. 

Hva blir de største utfordringene du må løse i de neste fem årene?

– Det er mange sterke meninger med hensyn på bruk av areal, spesielt knyttet til landvind. En av de største utfordringene, men som også er spennende, er å få en mer faktabasert og nyansert diskusjon om både bruk av areal til fornybar kraft og hvordan det kan håndteres godt med bruk av erfaring og faglig ekspertise på natur og biomangfold. Full åpenhet og transparens er en klar forutsetning. Dette er et viktig samspill mellom konsesjonsmyndighetene, kommuner, grunneiere og kraftbransjen, sier Østby.

Hafslund ønsker å utvikle, eie og drifte sol- og vindkraftverk. Østby forteller at Hafslunds rolle innenfor utvikling av solkraftverk og vindkraftverk vil være å utvikle gode prosjekter og synliggjøre mulighetene ovenfor kommuner og grunneiere, hvor de tar den endelige beslutningen knyttet til å realisere prosjekter.

– Mitt ønske og mål er at Hafslund fremstår som en god, langsiktig og troverdig partner for de lokalsamfunn som ønsker å bygge ut nye fornybar kraft, sier Østby. 

– Kommer dere til å satse på hybridkraft – vindkraft med solcellepanel på bakken rundt?

– Det vil vurderes i hvert enkelt prosjekt og er avhengig av mange forhold. Noen av de viktigste vil være grunneiers synspunkter og ønsker, lønnsomhet og nettforhold, svarer Østby.

Østby har fem år som konserndirektør for kraftmarked i Hafslund bak seg.

– Hva kunne du ønske at alle forstod om kraftmarkedet?

– Dersom alle forstod fullt ut forskjell på energi og effekt, så ville det resultert i diskusjoner med høyere kvalitet, og hvor bransjen og øvrige beslutningstakere ville brukt all tid på å finne gode løsninger og sikret bedre fremdrift for nødvendige prosjekter som vil sikre en bedre energi- og effekt balanse for Norge i fremtiden, svarer han. 

Han er også lei av diskusjoner om å kutte kablene: 

– Norge har i all nyere tid utvekslet kraft med utlandet. Hele Europa er vevd sammen gjennom nett og kabelforbindelser for å skape et effektivt kraftmarked og rimelige priser over tid. Det gagner alle. Alternativet er et veldig mye dyrere kraftsystem med dårligere forsyningssikkerhet, sier han.

– Jeg er opptatt av at vi diskuterer gode fremtidige løsninger som sikrer Norge en god energi- og effektbalanse, og som sikrer et godt grunnlag for utvikling av norsk industri, legger han til.

Hvis Østby var energiminister er det spesielt tre ting han ville sett på for å løse strømkrisen(e):

– Jeg ville brukt mye tid på å forsikre meg om at dagens nettreguleringsregime gir de riktige incentivene for sikre et godt grunnlag for ny fornybar kraftproduksjon og etablering av ny grønn industri. Jeg tror Norge over tid vil være tjent med å vurdere noen justeringer fra dagens system, sier Østby.

Les også: Hafslund om vindskatt: – Vi etterlyser en grundigere utredning og en mindre hastig beslutningsprosess

– Kvaliteten på prosessen knyttet til de foreslåtte skattene og innretningen av disse i fjor høst var ikke god. Dette har skapt mye unødvendig usikkerhet med hensyn på fremtidige rammevilkår, og sånn sett haster det med å lande uavklarte forhold knyttet til skatt for vannkraft og vindkraft, påpeker han. 

Og sist men ikke minst: 

– Jobbe med konkrete tiltak knyttet til kompetanse og kapasitet for å redusere tiden for konsesjonsbehandling av de gode prosjektene, avslutter han. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også