Brettspillentusiast Thor Egil Braadland til Fornybar Norge 

Thor Egil Braadland (55) blir ny brikke i Fornybar Norge som myndighetskontakt. 
MENINGSFULLT: –Jeg kan ikke tenke meg noe mer meningsfullt i vår tid enn å få jobbe for en så viktig sak og for en så kunnskapsbasert aktør som Fornybar Norge, sier Thor Egil Braadland. | Foto: Fornybar Norge
MENINGSFULLT: –Jeg kan ikke tenke meg noe mer meningsfullt i vår tid enn å få jobbe for en så viktig sak og for en så kunnskapsbasert aktør som Fornybar Norge, sier Thor Egil Braadland. | Foto: Fornybar Norge

Braadland har tidligere jobbet som sekretariatsleder for SV på Stortinget, og jobbet med politikk og påvirkning i Tekna og NAF. Han er også kjent som skaperen bak brettspillet «Offshore», et strategisk brettspill om norsk oljevirksomhet, hvor man også kan satse på oljeleting i Lofoten og Vesterålen. 

– Det er ikke min bakgrunn som brettspillentusiast som gjør at jeg har fått denne jobben i Fornybar Norge da, presiserer han til EnergiWatch.

– Betyr det at det ikke kommer et nytt vindkraft-spill?

– Jeg har jobbet med et vindkraftspill de siste årene, innrømmer Braadland.

Han er derimot usikker på fremtiden til dette brettspillet nå som han skal jobbe med vindkraft profesjonelt. 

– Men jeg håper jeg fortsatt får tid til å drive med brettspill på fritiden, selv om den nye jobben krever mye tid og engasjement, sier han. 

– Kan ikke tenke meg noe mer meningsfullt

– Norge trenger mer fornybar energi for å ivareta kraftbalansen, få ned strømprisene og sikre både klimamål og industriell utvikling. Jeg kan ikke tenke meg noe mer meningsfullt i vår tid enn å få jobbe for en så viktig sak og for en så kunnskapsbasert aktør som Fornybar Norge, sier Braadland i en pressemelding. 

Til EnergiWatch utdyper han at han ser på vindkraftmotstand som en av de største utfordringene bransjen står ovenfor. 

– Det har vært en voldsom motstand mot vindkraft. De siste årene har det gått ganske bratt nedover, sier han.

– Norge sikter mot et kraftunderskudd i 2027, og vi trenger mer kraft for å dekke opp det stadig økende forbruket. Det er også et sikkerhetsaspektet, som handler om å være mest mulig selvforsynt med kraft i ustabile tider. Vi må holde målene satt i Paris-avtalen og også få bukt på strømprisene, da må vi ha mer fornybar energi, sier han videre. 

Braadland kommer fra jobben som myndighetskontakt i Norges Automobil-Forbund (NAF), hvor han blant annet har jobbet mye med omstillingen til elbil. 

– Omstilling med ny teknologi gir store muligheter, men det gir også motstand og usikkerhet. Det er med stor respekt for utfordringene som folk opplever i det grønne skiftet jeg tar med meg disse erfaringene inn i Fornybar Norge, sier han. 

Ønsker å forstå vindkraftmotstanden

På LinkedIn skriver han at «Den folkelige motstanden mot utbygging av vindkraft er noe jeg ønsker å forstå, og tar på alvor. Ingen som skal jobbe seriøst med dette feltet kan la være å gjøre det. Samtidig er mye av motstanden basert på urealistiske premisser og noen ganger direkte feil. Å finne en vei gjennom dette er en kommunikasjonsutfordring som jeg håper å bidra inn i. Fordi uten mer folkelig støtte blir dette en mye tøffere politisk jobb».

– Om det er noe jeg har lært fra mer enn fem år i NAF og elbilsatsingen er det at om du skal ha folk med deg må de føle at de får noe igjen. Elbilen er en folkelig suksesshistorie. Det var aldri opplagt. Massive bruk av gulrøtter gjør at personbilen sannsynligvis nå er den eneste sektoren i Norge som klarer klimakutt innen 2030 i tråd med Paris-avtalen, forklarer han videre.

Leder for myndighetskontakt Robert Kippe i Fornybar Norge sier han er glad for å ha kapret en så dyktig person til å styrke arbeidet med myndighetskontakt. 

– Med 12 år fra Stortinget og nesten ti år i organisasjonslivet har Braadland en bunnsolid forståelse for kommunikasjon og politikk. I tillegg har han et brennende engasjement for omleggingen til fornybar energi, så vi er rett og slett veldig glade for at Thor Egil valgte å komme til oss, sier Kippe. 

Braadland har sin første arbeidsdag i Fornybar Norge i morgen, 1. juni.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Bernard L. McNamee er tidligere sjef for Federal Energy Regulatory Commission (FERC) under Donald Trumps presidentperiode. FERC kan ses på som USAs NVE. Nå har han skrevet kapittelet om energi i Project 2025 sin plan for det den konservative tenketanken Heritage Foundation håper blir en ny presidentperiode for Trump. | Foto: FERC

Slik vil «Project 2025» endre USAs energipolitikk

For abonnenter

Les også