Hafslund Kraft-sjefen: – Viktig å si at vannkraften bare er en del av løsningen

Kristin Lian mener Norge ikke kommer utenom landbasert vindkraft, noe selskapet skal satse mer på fremover, i tillegg til solkraft.
Kristin Lian er administrerende direktør i det som tidligere het Hafslund Eco Vannkraft, men som nå driver med mer enn vannkraft. | Foto: Hafslund Eco
Kristin Lian er administrerende direktør i det som tidligere het Hafslund Eco Vannkraft, men som nå driver med mer enn vannkraft. | Foto: Hafslund Eco

Kristin Lian er administrerende direktør i Hafslund Kraft, som nylig endret navn fra Hafslund Eco Vannkraft.

Hafslund skal satse mer på vind- og solkraft i tillegg til vannkraften. Selskapet kjøpte blant annet Tonstad vindpark i mai, som har en årlig produksjon på 670 GWh. De neste ti årene skal Hafslund investere cirka 20 milliarder kroner i vannkraften, blant annet i form av oppgraderinger.

Lian mener det ikke er nok å oppgradere vannkraften for å løse Norges kraftutfordringer. NVE forventer at dagens kraftoverskudd, som er på 18 TWh i et normalår, vil halveres til 9 i 2028. De forventer en økning i strømforbruket på 14 TWh, og en økt kraftproduksjon på 5. Vannkraften står for rundt 140 TWh, mens vindkraften står for 15. 

– Hvis vi skal dekarbonisere samfunnet og bygge ut nye grønne næringer, så trenger vi 50 TWh mer kraft. Dersom vannkraften kan gi 6-8 TWh, så er det et stort sprik. Jeg synes det er viktig å si at vannkraften bare er en del av løsningen, sier Lian til E24.

Ifølge NVE er det mulig å hente 23 TWh gjennom utbygginger og oppgraderinger i vannkraften. Av dette er det mulig å hente ut seks til åtte TWh ved opprusting og utvidelse av eksisterende vannkraftverk.

Lian mener Norge ikke kommer utenom vindkraft på land og sier til E24 at det på kort sikt er både det rimeligste og det som kan bygges ut raskest. 

Hun peker på at det blåser godt om vinteren, og mener et energisystem med landbasert vindkraft og vannkraft passer godt sammen.

Kraftkonsernet Hafslund er eid av Oslo kommune, med kjernevirksomhet innen vannkraft. Konsernet eier 50 prosent av Eidsiva Energi, som igjen eier nettselskapet Elvia. Hafslund har 82 kraftverk, av disse er Tonstad deres eneste vindkraftverk, men de er i tillegg deleier i Raskiftet og Kjølberget vindkraftverk.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også