Afry: – Vi frykter at norsk havvind uten opprinnelsesgarantier, vil redusere betalingsvilligheten

Det er usikkert om havvind på norsk sokkel får utstede opprinnelsesgarantier. Det kan gjøre norsk havvind mindre attraktiv, ifølge Lars Ragnar Solberg.
Lars Ragnar Solberg i Afry frykter at manglende opprinnelsesgarantier kan gå utover norske havvindparker og deres inngåelser av PPA-avtaler. | Foto: Anders Lie Brenna
Lars Ragnar Solberg i Afry frykter at manglende opprinnelsesgarantier kan gå utover norske havvindparker og deres inngåelser av PPA-avtaler. | Foto: Anders Lie Brenna

I et intervju med Montel, sier Lars Ragnar Solberg i konsulentselskapet Afry at usikkerhet om hvorvidt havvindparker på norsk sokkel får utstede opprinnelsesgarantier (GO -Guarantees of Origin), kan gjøre de mindre attraktive for store kraftforbrukere med grønne ambisjoner. Det kan gjøre det mindre interessant for de å inngå langsiktige kraftkjøpsavtaler (PPA) med havvindparkene.

– Vi frykter at norsk havvind uten opprinnelsesgarantier, og som dermed ikke er regnet som fornybar i henhold til EUs rapporteringsregler, vil redusere betalingsvilligheten for strømmen, og dermed verdien av hele PPAen, ikke bare de direkte inntektene fra salg av GOene, sier Solberg til Montel.

Ordningen med opprinnelsesgarantier er hjemlet i Energiloven, men den gjelder ikke utenfor grunnlinjen. Dermed risikerer havvindparkene på norsk sokkel å miste muligheten til å utstede slike garantier. Det kan potensielt gå hardt utover lønnsomhetsberegningene.

Prisen på opprinnelsesgarantier har variert mye, fra nesten ingenting og helt opp i 10 euro/MWh. Dersom de kommer opp i den prisen igjen, kan det gi stort utslag for havvindparker med opptil 7 TWh årlig produksjon.


Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også