Skatteetaten avviser at de vil skattlegge solcellepaneler

– Strøm som produseres og brukes fortløpende av eieren, er ikke skattepliktig, sier Lene M. Ringså, seksjonssjef i Skatteetaten.
LANG FARTSTID: Lene M. Ringså har jobbet i Skatteetaten siden 2009. | Foto: Skatteetaten
LANG FARTSTID: Lene M. Ringså har jobbet i Skatteetaten siden 2009. | Foto: Skatteetaten

Skatteetaten planlegger ikke å skattlegge alle med solceller som næringsdrivende, skriver etaten i en pressemelding.

Tidligere i desember skrev EnergiWatch at skatteetaten ville skattlegge alle med solceller på taket som næringsdrivende, noe NHO, solcellebransjen og Sosialistisk Venstreparti mente kunne gi bom stopp for solceller på private hjem.

Skatteetaten mener det fremstår som at strøm som produseres av et solcelleanlegg er skattepliktig, noe de mener ikke er riktig.

– Strøm som produseres og brukes fortløpende av eieren, er ikke skattepliktig, sier seksjonssjef Lene M. Ringså i Skatteetaten. 

Etaten skriver at en investering i solcelleanlegg normalt sett ikke er næringsvirksomhet.

– Dersom noen har inntekter på salg av strøm fra solcelleanlegg vil de kunne bli skattepliktige for et netto overskudd, og det vil kun være unntaksvis at privatpersoners salg av egenprodusert strøm skattlegges som næringsvirksomhet, sier Ringså.

Salg av overskuddsstrøm fra egen bolig eller fritidsbolig vil normalt bli skattlagt som kapitalinntekt med 22 prosent. Det er ikke avklart hvordan inntekten skal beregnes, men Skatteetaten vil etter nyttår se nærmere på beskatning av salg av egenprodusert strøm. Ett av de sentrale momentene vil være hvordan overskuddsstrøm regnes ut, hva som eventuelt blir skattepliktig, og hva fradragsmulighetene er, skriver Skatteetaten.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også