Aasland: – Det blir viktig å ha mer oppmerksomhet på effektbalansen framover

Olje- og energiminister Terje Aasland slår fast at Norge får perioder med effektknapphet frem mot 2040, og i de situasjonene blir import over utenlandskablene viktig.
EFFEKTUTFORDRING: Olje- og energiminister Terje Aasland vil ha økt oppmerksomhet rettet mot utfordringene med effektbalanse i årene fremover.
EFFEKTUTFORDRING: Olje- og energiminister Terje Aasland vil ha økt oppmerksomhet rettet mot utfordringene med effektbalanse i årene fremover.

I et skriftlig spørsmål i Stortinget, tar Marius Aron Nilsen fra FrP opp utfordringen med effektbalanse i kraftnettet de kommende årene. Han viser til at Statnett nå forbereder bedrifter om at de i fremtiden bare kan produsere når kraftverkene klare rå produsere nok strøm, og han stiller spørsmål om utenlandskablene forbedrer eller svekker effektbalansen:

«Kan statsråden avklare om Norges effektbalanse bedres eller svekkes med mellomlandsforbindelsene som går ut fra NO2, beregnet ut fra dagens parametre i kraftsystemet og basert på framtidige kraftprognoser og energimiksprognoser?»

I sitt svar påpeker olje- og energiminister Terje Aasland at effektbalanse er noe annet enn kraftbalanse.

«Begrepet effektbalanse sier noe om forholdet mellom forbruk og produksjon i en enkelt time. Effektbalansen er positiv dersom kraftsystemet evner å dekke alt forbruk i alle timer. Kraftbalanse på den annen side sier noe om forholdet mellom systemets samlede produksjonsevne (midlere årsproduksjon) og årlig forbruk av elektrisitet», skriver Aasland.

Han viser til at Olje- og energidepartementet ba NVE og Statnett om å utarbeide rapporten «Norsk og nordisk effektbalanse fram mot 2030», som ble publisert i mai 2022. Der kom det frem at både Norge og Norden må forvente strammere effektbalanse, men at NO2, NO4 og NO5 trolig vil ha nok effekt tilgjengelig til å dette sitt eget effektbehov i 2030.

Han svarer ikke direkte på spørsmålet om mellomlandsforbindelsene forbedrer eller forverrer effektbalansen, men viser til at effektbalansen i Norge påvirkes av effektsituasjonen i tilknyttede naboland.

Han trekker samtidig frem at NVEs langsiktige kraftmarkedsanalyse, som nylig ble lagt frem på Energidagene, viser at det er større sannsynlighet for perioder med anstrengt effektsituasjon frem mot 2040.

«For 2040 estimerer NVE en negativ effektbalanse, der Norge kan bli avhengig av import i de mest anstrengte driftssituasjonene», skriver Aasland i sitt svar.

Han trekker derfor frem importmuligheten over utenlandskablene som svært viktig for Norge i anstrengte perioder, og påpeker samtidig at effektbalansen er en utfordring som trenger økt fokus. 

«Jeg mener det blir viktig å ha mer oppmerksomhet på effektbalansen framover», svarer Aasland.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også