Vinteren 2023 var den enkleste effektutfordringen på minst 15 år

Forskjellen mellom årets høyeste strømforbruk og rekordvinteren 2021 tilsvarer den samlede kapasiteten til utenlandskablene NSL, NordLink og NorNed.
MILD VINTER: Det norske strømforbruket var aldri høyt gjennom vinteren 2023. | Foto: Anders Lie Brenna
MILD VINTER: Det norske strømforbruket var aldri høyt gjennom vinteren 2023. | Foto: Anders Lie Brenna

Effektbalansen og faren for effektbrist har fått økt oppmerksomhet det siste året, og det påpekes at Norge etter hvert kan komme i en situasjon med effektunderskudd.

Det har imidlertid ikke vært et problem i år. For selv om vinteren ikke er helt over, er det grunn til å tro at årets høyeste strømforbruk allerede er satt. 

Så langt ser det i hvert fall ut til at årets høyeste samlede norske strømforbruk skjedde fredag 6. januar klokken 10:00. Da brukte Norge 21.804 MW strøm.

Det er oppsiktsvekkende lite, og det sier noe om hvor mildt denne vinteren har vært. I Europa priser de seg lykkelig at det har vært den nest varmeste vinteren noensinne, og at det gjorde det lettere å håndtere energikrisen som følge av tilnærmet full stans i russisk gasseksport. 

For Norges del betyr den milde vinteren at det ikke har vært like stort behov for å bruke veldig mye strøm til oppvarming, noe som gir utslag i både det totale strømforbruket og for hvor mye effekt kraftproduksjonen må levere.

For to år siden ble den norske forbruksrekorden satt med 25.230 MW på fredag 12. februar 2021 klokken 09:00. Det betyr at effektbehovet i 2021 var hele 3426 MW større for to år siden.

For å sette det i perspektiv, så utgjør forskjellen nesten det samme som full kapasitet på North Sea Link-, NordLink- og NorNed- kablene til sammen. Disse tre utenlandskablene har en overføringskapasitet på henholdsvis 1400, 1400 og 700 MW. Til sammen utgjør disse det en maksimal eksportkapasitet på 3500 MW.

Det betyr at alle de tre kablene kunne eksportert på fullt samtidig som Norge hadde årets høyeste strømforbruk - uten at effektsituasjonen hadde vært mer krevende enn for to år siden.

En gjennomgang av maksimalt strømforbruk i tidligere år, viser at det høyeste strømforbruket er det laveste på godt over ti år. Det har i hvert fall vært høyere strømforbruk hvert eneste år fra og med 2009. 

Det året som var nærmest, var i 2020. Da var det høyeste strømforbruket på 21.861 MW, altså marginale 53 MW høyere.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også