Eidsiva hadde driftsinntekter på nesten 6,6 milliarder etter årets tre første kvartaler

Kraftkonsernet har lagt frem forenklet kvartalsrapport, den første etter at Henning Olsen tok over etter Øistein Andresen.
ØKTE DRIFTSINNTEKTER: Henning Olsen har lagt frem en forenklet kvartalsrapport etter at han tok over for Øistein Andresen 1. september. | Foto: Eidsiva
ØKTE DRIFTSINNTEKTER: Henning Olsen har lagt frem en forenklet kvartalsrapport etter at han tok over for Øistein Andresen 1. september. | Foto: Eidsiva

Eidsiva har lagt frem en forenklet kvartalsrapport etter at tredje kvartal er unnagjort. Der oppgir ikke kraftkonsernet tall for tredje kvartal isolert, men viser frem resultatet så langt i år etter at tre kvartaler er unnagjort.

Driftsinntektene så langt er på 6.564 millioner kroner, mot 5.886 millioner på samme tid i fjor. Resultatet før skatt er imidlertid markant høyere enn i fjor med 2.868 millioner mot 58 millioner kroner. Resultatet etter skatt ligger på 2.607 millioner kroner.

«Kraftprisen per tredje kvartal 2023 er vesentlig lavere enn for samme periode i 2022. Dette påvirkerresultatet til Eidsiva gjennom reduserte resultater fra vannkraft og bioenergi, mens nettvirksomheten påvirkes positivt gjennom lavere kostnader til tap i nettet. Samtidig har et markant fall i framtidsprisene på kraft gitt positive urealiserte verdiendringer på inngåtte kraftprissikringer i vannkraftsvirksomheten», skriver konsernet i kvartalsrapporten.

Eidsivakonsernet har organisert sine virksomheter i nett, bredbånd og bioenergi, og de eier også 43,5 prosent av Hafslund Eco Vannkraft.

«Produksjonen i Hafslund Eco Vannkraft har vært vesentlig høyere i årets tre første kvartaler 2023 enn tilsvarende periode i fjor. Produksjonsøkningen er ikke høy nok til å kompensere for de lavere prisene i perioden», skriver Eidsiva.

Samtidig har reduserte fremtidspriser på strøm ført til en urealisert gevinst på verdien av sikringer, noe som gir et positivt bidrag i bokføringen.

Eidsiva eier Norges største nettselskap, Elvia, og konsernet oppgir at de har levert 16,2 TWh over strømnettet, og at de nå har 980.000 nettkunder.

Samtidig trekker Eidisva frem at Statnett har varslet om at det er fullt i transmisjonsnettet, og at Elvia derfor har måtte informere mange av sine nettkunder om at det ikke er kapasitet til nytt forbruk i Oslo, Østfold og Akershus før i 2030-2035.

«Dette er en alvorlig situasjon, ogElvia vil sette inn det de kan av tiltak for åutnytte eksisterende nett på en best muligmåte.»

Henning Olsen tok over som ny konsernsjef etter Øistein Andresen 1. september.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også