NVE ber kraftprodusenter varsle om modne prosjekter i Finnmark

– Vi ønsker en oversikt over kraftproduksjonsprosjekter i Finnmark for å kunne lage et forslag til fremdriftsplan og diskutere når og hvordan disse sakene best tas til behandling, sier Inga Nordberg. 
Inga Nordberg håper at en helhetlig plan skal gjøre det lettere for alle berørte å vurdere den totale påvirkningen fra kraftutbygging, slik at man finner de samlet sett beste prosjektene. | Foto: NVE
Inga Nordberg håper at en helhetlig plan skal gjøre det lettere for alle berørte å vurdere den totale påvirkningen fra kraftutbygging, slik at man finner de samlet sett beste prosjektene. | Foto: NVE

I august la regjeringen fram et kraft- og industriløft for Finnmark, i forbindelse med godkjenning av elektrifisering av Melkøya. På bakgrunn av regjeringens føringer, skal NVE legge til rette for en samordnet og effektiv konsesjonsbehandling av kraftproduksjon og -nett i Finnmark de neste årene.

Les også: OED mener det er realistisk med 670 MW i Finnmark innen 2030: – Ikke knyttet til konkrete prosjekter

NVE ønsker nå at kraftprodusentene varsler om modne kraftproduksjonstiltak i Finnmark. NVE ber om dette for å fange opp eventuelle prosjekter som er nært forestående, men som ikke er sendt inn til NVE.

– Vi ber kraftprodusentene varsle oss om modne kraftprosjekter i Finnmark innen 17.november. Det betyr prosjekter der det allerede er god dialog med kommunen og et ønske om konsesjonsbehandling i løpet av de neste årene, sier Inga Nordberg, direktør i energi- og konsesjonsavdelingen i NVE i en pressemelding.

En helhetlig plan gir en bedre oversikt

Hensikten med et slikt varsel er å gi NVE en samlet oversikt over sakene som kan inngå i den helhetlige prosessen som NVE skal legge til rette for. 

– Vi ønsker en oversikt over kraftproduksjonsprosjekter i Finnmark for å kunne lage et forslag til felles fremdriftsplan og diskutere når og hvordan disse sakene best tas til behandling, sier Nordberg. 

En helhetlig plan skal bidra til at prosjektene kan ses i sammenheng med hverandre. Både når det gjelder samlet belastning for de som berøres av utbygginger og hvorvidt det er kapasitet i nettet til å frakte kraften.

– Vi har fått tilbakemeldinger om at det er vanskelig å vurdere forslag om kraftutbygging når prosjektene presenteres hver for seg. Vi håper at en helhetlig plan skal gjøre det lettere for alle berørte å vurdere den totale påvirkningen fra kraftutbygging, slik at man finner de samlet sett beste prosjektene, sier Nordberg.

Les også: NVE-sjefen advarer OED om vanskelige og tidkrevende konsesjonssaker i Finnmark

Begrenset nettkapasitet

Videre sier NVE at nettkapasiteten i Finnmark er begrenset, og vil være det også dersom Statnett får konsesjon for den omsøkte 420 kV-ledning mellom Skaidi og Lebesby. Det betyr at det kun kan realiseres et fåtall nye produksjonsanlegg i Finnmark innen 2030. Nettkapasitet vil bli et viktig prioriteringskriterium i den helhetlige prosessen. 

Les også: Fire vindkraftprosjekter konkurrerer om konsesjon i Øst-Finnmark - maks nettkapasitet til én

NVE vil ved et senere tidspunkt fastsette frist for å sende inn forhåndsmeldinger og planinitiativ for de varslede prosjektene. Konsesjonssøknader som kommer etter at man har blitt enig om en helhetlig prosess vil som hovedregel tas til behandling enkeltvis, på et senere tidspunkt. 

Per i dag har NVE mottatt fem saker for kraftproduksjon i Finnmark, som vil inngå i prosessen:

Installert effekt (MW) Prosjekt Aktør Kommune
800 Davvi Grenselandet (St1 og Ny Energi) Lebesby
450 Laksefjorden Fred. Olsen Renewables og Finnmark Kraft Lebesby
450 Digermulen Fred. Olsen Renewables og Finnmark Kraft Gamvik
750 Sandfjellet St1 Gamvik
151 Skallhalsen Varanger Krafthydrogen Vadsø

Les også: NVEs «mest egnede» vindkraftområde i hele Norge har ingen konsesjonssøknader til behandling

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også